неділю, 10 березня 2019 р.

Вулиця Тараса Бульби

Вулиця Тараса Бульби (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Вулиця Тараса Бульби. Вид від вулиці Молодіжної в напрямку проспекту Лесі Українки (30 червня 2018)

Вулиця Тараса Бульби / Tarasa Bulby Street

Колишні назви: Котовського, Трохима Карнаухова
Місцевість: Молодіжне
Район: Автозаводський
Протяжність: бл. 900 м (до межі з Новою Знам’янкою – бл. 1,6 км)
Рух: двобічний
Покриття: асфальт, ґрунт

До 26 листопада 1975 року вулиця носила ім’я Котовського (на честь Григорія Івановича Котовського – радянського військового, громадського та політичного діяча), з 1975 до 16 лютого 2016 року – Трохима Карнаухова (на честь члена Кременчуцької ради робітників та солдат, Комітету соціал-демократичної робітничої партії, командира загону Червоної гвардії у 1917-1919 роках). У лютому 2016 року в рамках декомунізації топонімії Кременчука була перейменована на честь літературного героя однойменної повісті Миколи Гоголя.

Вулиця розташована в північній частині міста на Молодіжному. Починається від вулиці Володимира Великого й прямує, приблизно посередині перетинаючись із проспектом Лесі Українки,  на південний захід до вулиці Молодіжної, а далі переходить в ґрунтову дорогу, яка тягнеться серед полів уздовж лівого берега Сухого Кагамлика до межі Кременчука та села Нова Знам’янка.

На всьому протязі вулиця забудована житловими багатоповерхівками, на ній розташовані загальноосвітні школи №8 та №17. На стіні будівлі школи № 17 (у шкільному подвір’ї) встановлено 2 меморіальні дошки: Миколі Гавриловичу Неленю (першому директору школи) та Миколі Миколайовичу Мартинюку (випускнику школи, який загинув у Війні на сході України).

Вулицею пролягає маршрут маршрутного таксі № 11.

Немає коментарів:

Дописати коментар