пʼятницю, 7 серпня 2020 р.

Сквер «Космос»

Сквер «Космос» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Сквер 12 вересня 2019

Сквер «Космос» / Kosmos Square

Розташування: між проспектом Свободи й Троїцькою вулицею (на території Свято-Троїцької церкви, навпроти Міського саду)
Заснування: 1964
Площа: 1,8 га

Сквер, який юридично не існує, але фактично ще є, розташований у трикутнику між проспектом Свободи, вулицею Троїцькою та берегом річки Крива Руда.

Історія

У 1887 році біля підніжжя Піщаної гори, на місці, де потім створили сквер, була закладена дерев’яна Свято-Троїцька церква, яка була освячена 1892 року. 1910 року поряд із дерев’яною церквою був закладений мурований храм, освячений 1915 року. Після Жовтневого перевороту Свято-Троїцький храм поступово занепадав, і остаточно був знесений після Другої Світової війни.

А 1964 року на території колишньої церкви, що, можливо, мало символічне значення, між вулицями Красіна (зараз – Троїцька), проспектом Леніна (зараз – Свободи) та Кривою Рудою на площі 1,14 га був закладений сквер «Космос».

Навесні працівники електростанції очистили територію від сміття, розпланували її, облаштували газони. Наступного року територію скверу збільшили до 1,8 га за рахунок знесення приватної садиби по проспекту Леніна, 51. У 1966 році роботи з облаштування скверу були завершені. По периметру та вздовж алей висадили живопліт із бирючини звичайної, з боку вулиці Красіна – тополі Болле, з боку проспекту Леніна – робінію звичайну (форма «куляста»). Деревостан скверу також складали береза повисла, горіх волоський, горобина звичайна.

Існували плани встановити в сквері монумент космонавтам, який би перекликався з назвою об’єкта, але врешті-решт у листопаді 1968 року з нагоди 50-річчя ВЛКСМ у сквері встановили пам’ятник комсомольцям 20-30-х років від комсомольців 60-х (скульптор – Петро Фліт), який став головним елементом скверу. Навколо монумента висадили дерева ялини колючої (форма «сиза»), облаштували квітники та встановили довгі лави.

Сквер мав трикутну форму, художньо оформлював ріг вулиць Красіна та 60-річчя Жовтня (колишній проспект Леніна) та завдяки ізольованості від міського оточення був зручним місцем для короткочасного відпочинку та зустрічей.

У жовтні 1991 року православні віруючі міста вийшли до будівлі міської ради з вимогою відновити Троїцький храм, яка була виконана міською владою: невдовзі в сквері розпочалися будівельні роботи, й 7 січня 2000 року нова цегляна Свято-Троїцька церква була відкрита. Сам же сквер фактично припинив існування: його передали церковній парафії для подальшого розвитку соборного комплексу, поряд із храмом планували звести собор – навіть завезли будівельні матеріали, які й до сьогодні лежать на території церкви.

2016 року пам’ятник комсомольцям увійшов до переліку пам’яток Кременчука, які мали бути демонтовані в рамках декомунізації. В грудні 2017 року була здійснена спроба демонтажу монумента, але він вистояв. Після цього, в січні 2018 року, його накрили фіолетовим чохлом, і в такому вигляді він стоїть на території храму й дотепер.

Галерея

Сквер «Космос» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0

Сквер «Космос» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0

Сквер «Космос» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0

Сквер «Космос» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0

Сквер «Космос» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Сквер 12 вересня 2019

Джерела

1. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах. – Кременчук, ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

2. Вікторія Ширай. Вибух кам'яного пласту закидав церкву камінням: до 20-річчя відновлення Свято-Троїцької церкви [Електронний ресурс] // Кременчуцький ТелеграфЪ. – 3.06.2020. – Режим доступу: https://www.telegraf.in.ua/kremenchug/10086848-vibuh-kamjanogo-plastu-zakidav-cerkvu-kaminnjam-do-20-richchja-vidnovlennja-svjato-trojickoji-cerkvi.html.

Немає коментарів:

Дописати коментар