четвер, 1 серпня 2019 р.

Парк «Юність»

Парк «Юність» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Парк «Юність» 11 липня 2018

Парк «Юність» / Yunist Park

Розташування: Раківка (по провулку Петра Алексєєва)
Відкрито: 2002
Площа: 0,89 га (з територією Свято-Варваринської церкви – 1,38 га)

Парк «Юність» (не слід плутати зі сквером «Юність», що на Петрівці) розташований на Раківці біля Кременчуцького ліцею №6 «Правобережний» (колишня гімназія №6) по провулку Петра Алексєєва між вулицями Генерала Манагарова та набережною Лейтенанта Дніпрова.

Парк веде свою історію з весни 2002 року, коли учні гімназії висадили дерева (робінію звичайну та березу повислу) на занедбаному пустирі з сіткою стежок, протоптаних мешканцями навколишніх будинків. Уздовж центральної алеї, прокладеній бульдозером й засипаною гранвідсівом, встановили декілька лав та урн, згодом було влаштоване освітлення. В наступні роки було продовжену висадку дерев, не всі з яких прижилися. Зараз деревостан парку складають робінія звичайна (переважальна порода), береза повисла, ясен звичайний, вишня звичайна, абрикос звичайний, горіх волоський.

2009 року західну периферійну частину парку було виділено для спорудження Свято-Варваринської церкви. Кілька років служба проводилася у вагончику, а 2014 року було завершено й відкрито саму церковну будівлю. На подвір’ї церкви парафіяни розбили фруктовий сад та трояндові клумби, обабіч доріжки висадили сосну звичайну, горобинних горобинолистий, текому, багаторічні квіти та встановили лави.

З 2016 року парк «Юність» (разом із Крюківським парком та сквером Небесної Сотні) увійшов до складу новоствореного комунального закладу культури і відпочинку «Парк Крюківський»

Парк «Юність» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Парк «Юність» 24 травня 2020

Джерела

1. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах. – Кременчук, ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

2. Парк «Юність» [Електронний ресурс]  // Парк Крюківський. – 10.03.2017. – Режим доступу: http://park.raptom.com/storinky-istorii/park-yunist.html.

Немає коментарів:

Дописати коментар