середу, 16 лютого 2022 р.

«Гестапівський» будинок

«Гестапівський» будинок (Кременчук)
Фасад будинку 13 лютого 2022

Розташування: проспект Свободи, 54
Будівництво: бл. 1913
Поверховість: 3
Кількість квартир: 24
Матеріал стін: цегла

Триповерховий будинок із червоної та жовтої цегли розташований в Нагірній частині Кременчука неподалік від міськводоканалу, фактично – по провулку Героїв Бреста.

Будинок був зведений на початку XX століття як казарма для нижчих чинів, які обслуговували комплекс артилерійських складів у місцині Червона гірка. Будівля була огороджена цегляним парканом, фрагменти якого збереглися й до сьогодні.

У Кременчуці широко відома легенда, що в період німецької окупації тут розташовувалося управління гестапо, тому будинок і отримав свою неофіційну назву. Але насправді управління гестапо було в центрі міста, а в цьому будинку, ймовірно, розташовувалося управління концтаборів/концтабору. Саме тут, в районі Червоної гірки, на території артскладів та сучасного стадіону «Політехнік», у період окупації було закатовано 97 тисяч військовополонених та мирних жителів.

Після Другої світової війни будинок став житловим і до нього приклеївся епітет «гестапівський». У 1956 році квартири в будинку отримали військові льотчики.

Зараз у ньому три під’їзди з широкими сходами, 24 квартири з високими стелями з проходами між кімнатами у вигляді великих арок. Стіни першого поверху дуже товсті. Раніше будинок був зовні відштукатурений і пофарбований у червоний колір, але фарба зійшла, й зараз можна бачити справжній колір цегли, з якої його зведено.

Галерея

«Гестапівський» будинок (Кременчук)
Фасад будинку 28 листопада 2021

Джерела

1. Близкая история. Легенда «гестаповского» дома // Кременчуцьке Громадське Телебачення. 2014-11-11.

2. Антонина Озерная. История Кременчуга: в поисках правды о «гестаповском» доме // Кременчуцька газета. 2018-07-18.

Немає коментарів:

Дописати коментар