суботу, 13 листопада 2021 р.

Пам’ятний знак на місці Єврейського кладовища на Костромі

Пам’ятний знак на місці Єврейського кладовища на Костромі (Кременчук)Пам’ятний знак 7 листопада 2021

Розташування: вул. Верхньодніпровська, 49
Відкриття: 2010

Пам’ятний знак, який являє собою меморіальну плиту з написом івритом, закріплену на невеличкому бетонному постаменті, був установлений групою ентузіастів у 2010 році на схилі залізничного насипу біля будки чергового по переїзду по провулку Івана Приходька, з боку Верхньодніпровської вулиці, де колись існувало єврейське кладовище. Це кладовище було засновано ще в кінці XVIII століття в посаді Крюків поблизу колишнього села Кострома й примикало до провулку з характерною назвою – Цвинтарний.

Близько 1869 року під час будівництва Харківсько-Миколаївської залізниці, незважаючи на протести євреїв, через кладовище проклали полотно залізниці.

Кладовище проіснувало ще до тридцятих років двадцятого століття, коли було остаточно знищено. Але впродовж ще кількох десятиліть після цього місцеві мешканці знаходили в навколишніх дворах надгробні плити з єврейськими іменами, мацеви та їхні фрагменти.

Галерея

Пам’ятний знак на місці Єврейського кладовища на Костромі (Кременчук)
Пам’ятний знак 7 листопада 2021

Пам’ятний знак на місці Єврейського кладовища на Костромі (Кременчук)
Меморіальна плита 7 листопада 2021

Джерела

1. Эвелина Яблонська. Неизвестный Кременчуг. История Крюкова. Статья третья // 05366, сайт города Кременчуга. 2013-10-28.

2. Барух Бавли. На окраине Кременчуга во дворе дома обнаружили еврейское надгробие // Хадашот. 2019-05-21.

Немає коментарів:

Дописати коментар