вівторок, 18 липня 2023 р.

Фонтан на розі вулиці Київської та проспекту Свободи

Фонтан на розі вулиці Київської та проспекту Свободи, Кременчук
Фонтан 23 травня 2021

Розташування: сквер на розі вулиці Київської та проспекту Свободи
Відкриття: 1987

Фонтан із елементами бруталізму в сквері на розі вулиці Київської та проспекту Свободи перед «німецьким будинком» був збудований за проєктом, силами й коштом Кременчуцького колісного заводу в 1987 році, про що свідчить установлений у сквері пам’ятний камінь, і став «подарунком» місту до 70-ї річниці Жовтневого перевороту, який тоді називали «Жовтневою революцією».

У 1990-ті роки, коли сквер був занедбаний, фонтан перестав працювати. В 2007 році частину скверу виділили під будівництво «МакДональдсу». Забудовники обіцяли капітально відремонтувати фонтан та навіть зробити його світломузичним, але обіцянок не виконали. Фонтан запрацював уже в 2010-х роках.

У 2022 році фонтан знов перестав працювати. За словами міського голови Віталія Малецького, фонтан потребував заміни зруйнованої плитки, труб, гідроізоляції чаші, на що потрібно кілька мільйонів гривень. Під час повномасштабного російського вторгнення витрачати такі кошти на ремонт було недоречним, тому фонтан тимчасово законсервували: встановили на ним дерев’яні конструкції та вкрили шатром синьо-жовтого кольору.

Фонтан на розі вулиці Київської та проспекту Свободи в Кременчуці
Фонтан 28 квітня 2021

Джерела

1. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах. – Кременчук, ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

2. Матеріали кременчуцьких ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар