суботу, 16 грудня 2023 р.

Будівля Кременчуцької районної державної адміністрації

Будівля Кременчуцької районної державної адміністрації
Будівля 1 січня 2022

Розташування: вулиця Соборна, 14/23
Будівництво: 1966
Поверховість: 4 (5)

Зведення адміністративної будівлі на розі площі Революції (сучасна Незалежності) та вулиці Леніна (сучасна Соборна) завершилося в 1966 році.

Раніше, в 1950-х роках, на цьому місці планувалося зведення житлового будинку, який би виходив парадним фасадом на вулицю Леніна й в оздобленні якого передбачалося використання тих же мотивів, що й у оформленні Будинку торгівлі на протилежному боці майдану. Таким чином, за задумом на площі мав сформуватися цікавий архітектурний ансамбль, центром якого мав бути театр. Але вже тривав період боротьби «з надмірностями в будівництві» й ці плани не були реалізовані.

Звернена парадним фасадом до площі, через свої розміри й призначення нова адмінбудівля стала її акцентом, але не стала центром ансамблю, безнадійно порушивши потенційну гармонію забудови площі.

Початково в будівлі розташовувалися міськвиконком Кременчуцької Ради народних депутатів та міськком Компартії УРСР. Пізніше, коли для міської влади звели нову будівлю на площі Перемоги, будівля на площі Революції була передана адміністрації Кременчуцького району.

Галерея

Немає коментарів:

Дописати коментар