вівторок, 23 квітня 2024 р.

Пам’ятний знак «Алея Героїв Праці»

Алея Героїв Праці, парк Миру, Кременчук
Алея Героїв Праці 24 березня 2024

Розташування: парк Миру (центральна частина)
Відкриття: 2011

Алея Героїв Праці в центральній частині парку Миру, навпроти Музею військової техніки, була відкрита 3 листопада 2011 року. Цей меморіал присвячений кременчуківцям, які за часів СРСР отримали вищий ступінь відзнаки за працю – звання «Герой Соціалістичної Праці». Ініціатором створення Алеї був тодішній очільник Автозаводського району Кременчука Володимир Миколайович Коваленко, який через кілька років і сам був увічнений на цьому монументі. Спонсорами спорудження памятного знаку виступили промислові підприємства Кременчука.

«Алея» являє собою круглий майданчик із встановленими дугою 13 вертикальними меморіальними дошками (стелами).

У початковому варіанті була титульна дошка, 9 однотипних дошок із іменами Героїв Соціалістичної Праці та 3 дошки з портретами та іменами Почесних громадян Кременчука. На титульній дошці та дошках з іменами Героїв Праці міститься умовне зображення медалі «Серп і Молот» (без зображення самої державної емблеми СРСР), яку вручали Героям Соціалістичної Праці СРСР.

На одній із 9 дошок із Героями Праці було ім’я радянського космонавта Олексія Леонова. Приводом поміщення його поруч із особами, які працювали на підприємствах Кременчука, було те, що він навчався в Кременчуцькій військовій авіаційній школі початкового навчання льотчиків (зараз Кременчуцький льотний коледж), у 1976 році став Почесним громадянином Кременчука та мав звання Героя Соціалістичної Праці Болгарії та Героя Праці В’єтнаму.

Леонов підтримав окупацію Криму росією в 2014 році й говорив зокрема таке: «Крим як був російський, так він і повинен залишитися. Нехай пам’ятають внуки тих, хто зараз кусає лікті, що Україна – це російська земля… Скільки пролито російської крові… Кримська земля ніколи не була українською землею».

Нарешті, початку повномасштабного російського вторгнення, дошку, присвячену Леонову, зняли. Замість неї встановили ще одну з портретами та іменами Почесних громадян міста. Але станом на 2024 рік фото та ім’я Леонова, а також іншого радянського космонавта – росіянина білоруського походження Петра Климука, ще залишаються в переліку Почесних громадян.

Галерея

Алея Героїв Праці, парк Миру, Кременчук

Алея Героїв Праці, парк Миру, Кременчук
Алея Героїв Праці 23 травня 2021

Пам’ятні дошки «Почесні громадяни міста Кременчука», парк Миру
Пам’ятні дошки «Почесні громадяни міста Кременчука» 23 травня 2021

Пам’ятні дошки «Почесні громадяни міста Кременчука», парк Миру

Пам’ятні дошки «Почесні громадяни міста Кременчука» в парку Миру
Пам’ятні дошки «Почесні громадяни міста Кременчука» 24 березня 2024

Немає коментарів:

Дописати коментар