субота, 11 травня 2024 р.

Могила В. Нікітіна

Могила танкіста Володимира Нікітіна, Чередницьке кладовище, Кременчук
Могила танкіста Володимира Нікітіна 17 квітня 2024

Розташування: Чередницьке кладовище

Володимир Нікітін (1924 (?) – 29.09.1943) – радянський танкіст, який загинув у день визволення лівобережної частини Кременчука від німців. Зі слів краєзнавця Євгена Бергера: «Десь надвечір із Малої Кохнівки до Чередників під’їхало 8 танків. Командир послав Володю Нікітіна зайти в якийсь двір і розпитати дорогу на місто. Володя йшов, але підірвався на міні. До будинку не дійшов. Жителі Чередників намагались його врятувати. Задіяли жінку-фельдшера, але врятувати його не вдалося. Через кілька годин він помер. Тоді жителі Чередників його тут (на Чередницькому кладовищі) і поховали. Зробили пам’ятник: була стандартна металева пірамідка з червоною зіркою. А в 2009 році ветерани цього мікрорайону скинулися і зробили сучасний пам'ятник Володі, який загинув у 19 років при визволенні міста».

Могила розташована в північній частині Чередницького кладовища, ближче до вулиці Сержанта Мельничука. До 2009 року на могилі була стандартна металева пірамідка. Металеву табличку вкрали, й кілька років на пірамідці висів аркуш паперу з ім’ям та прізвищем танкіста. А в 2009 році група місцеві активісти встановили новий сучасний пам’ятник – гранітну стелу із зображенням п’ятикутної зірки, танка та написом російською: «Освободителю г. Кременчуга Воину-танкисту Никитину Владимиру От благодарных потомков. 2009 г.»

Могила танкіста Володимира Нікітіна, Чередницьке кладовище, Кременчук
Могила Володимира Нікітіна в травні 2009 (джерело: Кременчуцький ТелеграфЪ)

Могила танкіста Володимира Нікітіна, Чередницьке кладовище, Кременчук

Могила танкіста Володимира Нікітіна, Чередницьке кладовище, Кременчук
Могила Володимира Нікітіна 17 квітня 2024

Джерела

1. Солдатські могили // Кременчуцький ТелеграфЪ. 2009-05-07.

2. Олег Булашев. Від проповідника баптизму до юного танкіста – визволителя Кременчука: які люди поховані на цвинтарі у Чередниках // Кременчуцька газета. 2023-12-20.

Немає коментарів:

Дописати коментар