субота, 4 травня 2024 р.

Будинок генерала Гутовського

Будинок генерала Гутовського (Шапошникова), Кременчук
Будинок 18 вересня 2016

Статус: пам’ятка архітектури місцевого значення (Наказ Управління культури Полтавської ОДА від 03.06.2013 №196)
Розташування: вул. Софіївська, 1
Будівництво: кінець XIX ст.
Поверховість: 1

Будинок генерала Гутовського був зведений наприкінці XIX століття на розі вулиць Київської (сучасна Перемоги) та Міщанської (сучасна Софіївська). Довгий час у краєзнавчій літературі помилково називався «будинком Шапошникова», адже вважалося, що його власником був гласний міської думи, почесний громадянин, член піклувальної ради Кременчуцької жіночої гімназії, крупний землевласник Михайло Олександрович Шапошников. Але в середині 2010-х років заступниця директора міського Краєзнавчого музею з наукової роботи Ірина Соколова довела, що цей будинок належав саме генералові Гутовському, а будинок Щапошникова розташовувався на Єкатерининській вулиці й до наших днів не зберігся. Сам же генерал Гутовський у Кременчуці не служив, можливо, він приїхав у Кременчук уже будучи у відставці й збудував або придбав цей будинок. Гутовські займали частину дому, а деякі кімнати здавали в найм військовим та службовцям. Подальша доля генерала невідома, ймовірно, на початку XX століття після смерті генерала в будинку мешкала його вдова або дочка, продовжуючи здавати в оренду квартири в будинку.

У роки Визвольних змагань у будинку містилися різні військові установи, а після встановлення в Кременчуці більшовицької влади він був націоналізований.

У середині 1920-х років у будівлі розмістили нічний протитуберкульозний санаторій для дорослих на 20 ліжок. Хворі із закритою формою туберкульозу за профспілковими путівками після роботи відвідували санаторій, де на них чекав душ, вечеря, профілактичне лікування, тривалий сон і щільний сніданок вранці, після чого вони йшли на роботу. На початку 1930-х років в санаторії вже було 50 ліжок. Щорічно тут отримували лікування близько 350 людей.

Під час Німецько-радянської війни будівля обгоріла, але вже в 1946 році була відновлена під житло й до неї навіть прибудували частину вздовж вулиці Перемоги.

Із 1953 по 1962 рік у будинку по проживали працівники Кременчуцької військової авіаційної школи (КВАШ), а з 1963 року тут розмістився дитячий садок № 19 «Яблунька» заводу шляхових машин («дитячий комбінат»).

На початку 2000-х років будівлю певний час орендував заклад вищої освіти, який у 2007 році провів ремонт із доволі вдалою реставрацією декоративних елементів.

У 2013 році будівля отримала статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

У жовтні 2021 року у дворі дитячого садочку № 19 сталася трагедія: під час штормового вітру на двох дітей впало дерево. Від отриманих травм в лікарні померла 4-річна Анастасія, також постраждав 5-річний хлопчик.

Станом на 2024 рік у будинку міститься Кременчуцький заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 19.

Будинок генерала Гутовського являє собою рідкісний для Кременчука зразок збереженої до наших днів модернізованої класики з ліпниною в «античному» дусі з ваз, смолоскипів, військової арматури, з колонним портиком у дворового фасаду, із суворим класичним візерунком сходових перил і чавунної решітки навколо садиби.

Галерея

Будинок генерала Гутовського (Шапошникова), Кременчук
Будинок 6 червня 2013 © TarasTimchuk

Будинок генерала Гутовського (Шапошникова), Кременчук
Будинок 27 вересня 2018

Будинок генерала Гутовського (Шапошникова), Кременчук
Будинок 17 липня 2019

Немає коментарів:

Дописати коментар