субота, 8 червня 2024 р.

Пам’ятний знак «Гонг Миру»

Гонг Миру, Кременчук
«Гонг Миру» 23 травня 2021

Розташування: парк Миру
Відкриття: 2010

«Гонг Миру» – це індонезійський символ миру, порозуміння, єднання людей, неприйняття ксенофобії й тоталітаризму. Звук Гонгу імітує стародавню індонезійську традицію ознаменування закінчення війни й повернення до мирного життя. За легендою, коли звучить Гонг, духи миру прокидаються.

Встановлення «Гонгів Миру» є міжнародним пацифістським проєктом, започаткованим 2003 року урядом Індонезії як реакція на теракти на острові Балі 12 жовтня 2002 року, в яких загинуло 202 людини з 21 країни світу. «Гонги Миру» встановлені в багатьох країнах: в Індонезії, Індії, В’єтнамі, Китаї, Мозамбіку, Лаосі, Польщі, Ізраїлі, Угорщині, США, Україні.

За правилами проєкту, Гонг встановлюють лише в одному місті певної держави, з якою в Індонезії склалися дружні відносини. Виготовлення самого Гонгу бере на себе Індонезія, а транспортуванням і монтажем займається держава, якій подаровано Гонг.

Місцем для встановлення українського «Гонгу Миру» був обраний кременчуцький парк Миру. Пам’ятний знак був урочисто відкритий 21 вересня 2010 року, про що свідчить інформаційна табличка українською й англійською мовами на стіні п’єдесталу. Участь у офіційному відкритті монумента взяли й представники Республіки Індонезія на чолі з президентом Міжнародного комітету Гонгу Миру паном Джуйото Сунтані та Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Індонезія в Україні пані Дра Нінінг Сунінгсіх Рохадіат.

Україна стала дев’ятою країною в світі та другою в Європі, де встановили «Гонг Миру».

Гонг являє собою 150-кілограмову тарелю зі сплаву металів на основі міді. Автором є скульптор Гестіні. На «Гонгу Миру» зображено низку символів: дві квітки символізують світову рівновагу, красу й радість; прапори усіх незалежних держав світу на зовнішньому колі Гонгу є символом єдності й побратимства народів світу; посередині глобус – символ людства, навколо якого на внутрішньому колі 10 символів основних релігій світу (Ісламу, Юдаїзму, Християнства, Буддизму, Конфуціанства, Індуїзму, Даосизму, Сикхізму, Синтоїзму та різновиду Індуїзму, що походить із Балі). Але для українського Гонгу, як і угорського, було зроблено виключення в оформленні: з композиції прибрали схожий на свастику знак Сонця. Тому в кременчуцькому варіанті є лише 9 релігійних символів. «Гонг Миру» встановили в спеціально збудованій міською владою за 1 млн гривень капличці з підсвічуванням, у якій поєднали архітектурні елементи різних культур світу.

Галерея

Гонг Миру, Кременчук
«Гонг Миру» 23 травня 2021

Експозиція Кременчук на захисті миру
Інформаційні таблички на стіні п’єдесталу 23 травня 2021

Гонг Миру, Кременчук
«Гонг Миру» 15 червня 2021

Немає коментарів:

Дописати коментар