пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

Меморіальна дошка радянським політичним діячам

Меморіальна дошка радянським політичним діячам, Кременчук
Фото з фб-групи «Невідома історія Кременчука та району»

Розташування: вулиця Жовтнева (Ігоря Сердюка), 2
Відкриття: 1967 (?)
Демонтаж: ?

Меморіальна дошка на честь перебування в Кременчуці радянських політичних діячів була відкрита 1967 року на стіні колишнього будинку Володарського, в якому незабаром розміститься Кременчуцький краєзнавчий музей. Саме в цьому будинку в 1920 році розташовувався штаб 14-ї армії Південно-Західний фронту Червоної армії. Саме сюди Йосип Сталін, який тоді був членом Революційної військової ради, приходив пішки з будинку по Докторській вулиці, в якому він мешкав під час перебування в Кременчуці.

На початку червня 1920 року в цьому будинку Сталін провів нараду з командирами Першої кінної армії, на якій розглянули становище на фронтах та плани подальших дій. У присутності Климента Ворошилова, Семена Будьонного та Григорія Петровського Сталін підписав директиву Революційної військової ради Південно-Західного фронту командувачу Першої кінної армії про розгром київської групи польських військ.

На дошці було зображення п’ятикутної зірки та лаконічний напис: «Тут в 1920 році працювали: К. Є. Ворошилов, М. І. Калінін, А. В. Луначарський, Г. І. Петровський, Й. В. Сталін, С. М. Будьонний, О. І. Єгоров».

Із часом меморіальна дошка радянським окупантам була демонтована.

Ця публікації розміщена виключно в наукових (краєзнавчих) цілях і не може бути розцінена як пропаганда комуністичного тоталітарного режиму, який, безперечно, є великим лихом.

Немає коментарів:

Дописати коментар