середу, 2 січня 2019 р.

Меморіальна дошка Кременчуцькому винищувальному батальйону

Меморіальна дошка Кременчуцькому винищувальному батальйону © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Фото 1 січня 2019

Меморіальна дошка Кременчуцькому винищувальному батальйону / Commemorative plaque to Kremenchuk Exterminatory Battalion

Розташування: вул. Ігоря Сердюка, 8/18 (колишній будинок кондитера Силаєва, на розі з вулицею Миколи Залудяка)
Відкриття: 1995

Меморіальна дошка Кременчуцькому винищувальному батальйону була встановлена 1995 року, напередодні святкування 50-ї річниці Перемоги, на стіні колишнього будинку кондитера Силаєва.

На початку Німецько-радянської війни в будинку, який був зведений на початку ХХ століття і в якому після Жовтневого перевороту розташувалося управління міської міліції, розмістився Перший кременчуцький окремий винищувальний батальйон, у завдання якого входила охорона важливих народногосподарських об'єктів, боротьба зі шпигунами і диверсантами. У його рядах налічувалося до 300 бійців. Командиром був колишній начальник 1-го відділення міліції Г. С. Сіряченко, комісаром – директор середньої школи № 1 І. Д. Коваленко, начальником штабу – В. В. Фільщинський, що працював до війни в Тсоавіахімі. При наближенні фронту до міста батальйон передається в дивізію народного ополчення, а пізніше вливається в регулярні частини Червоної Армії.

Напис на дошці: «У цьому будинку в липні – серпні 1941 р. знаходився Кременчуцький винищувальний батальйон. Командир Г. С. Сіряченко, комісар І. Д. Коваленко, начальник штабу В. В. Фільщинський».

Джерела

1. Лушакова А. М., Євселевський Л. І. Вулицями старого Кременчука / А. М. Лушакова, Л. І. Євселевський. — Видання друге, перероблене і доповнене. — Кременчук: Вид–во «Кременчук», 2001. — 224 с. (рос. мовою).

2. Наказ управління культури ПОДА від 19 жовтня 2010 року № 358 «Про Перелік об'єктів культурної спадщини Полтавщини (історія та монументальне мистецтво)».

3. Додаток 2 до рішення Кременчуцької міської ради Полтавської області від 20 грудня 2016 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар