четвер, 29 лютого 2024 р.

Сквер «Музейний»

Музейний сквер, Кременчук
Сквер 15 листопада 2020

Розташування: біля Кременчуцького краєзнавчого музею
Відкрито: перша пол. 1970-х; 2020
Площа: бл. 0,07 га

Невеличкий скверик площею близько 0,07 га по вулиці Леніна (нині Соборна) був розбитий на початку 1970-х років, під час перебудови під міський музей колишнього особняка Володарського, відновленого після Другої світової війни під житловий будинок.

Новостворений сквер, обнесений з боку вулиць Леніна й Перемоги гранітним парапетом, був підпорядкований будівлі музею та, відкриваючи на нього свою центральну видову перспективу – широку парадну алею, розкривав його фасад. Сквер прикрашали фонтан, половецька «кам’яна баба», 2 скульптури лицарів із колишньої садиби підприємця Карла Івановича Бера та живописні брили місцевих порід мінералів. У 1997 році один із лицарів був украдений невідомими. Його так і не знайшли.

Із 2011 по 2020 рік музей разом зі сквером були повністю зачинені на капітальний ремонт, у ході якого фонтан демонтували. Після завершення реконструкції останнього лицаря із садиби Бера в сквері вже не було – його перемістили безпосередньо в приміщення музею. Натомість у сквері встановили дві 76-мм дивізійні гармати ЗіС-3 зразка 1942 року, які до цього стояли у внутрішньому дворі музею, а також лави, сучасні ліхтарі, стилізовані під давнину, розбили клумби. Половецька баба залишилася в сквері. Тоді ж, у 2020 році, сквер нарешті отримав назву – «Музейний».

У червні 2021 року на парапеті скверу на перехресті вулиць Соборної й Перемоги відкрили міні-скульптуру «Кременчуцький трамвай», адже саме на цьому перехресті на початку XX століття сходились два з трьох маршрутів міської трамвайної системи. Але, на жаль, вже за добу невідомі пошкодили скульптуру, відламавши струмоприймач.

Галерея

Музейний сквер, Кременчук

Музейний сквер, Кременчук
Сквер 15 листопада 2020

Немає коментарів:

Дописати коментар