неділю, 9 серпня 2020 р.

Сквер «Сосновий»

Сквер «Сосновий» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Сквер 19 жовтня 2019

Сквер «Сосновий» / Sosnovyi Square

Розташування: проспект Свободи (біля зупинки «Водоканал»)
Відкрито: 1979
Площа: 1,03 га

Розташування

Сквер розташований у Нагірній частині Кременчука по проспекту Свободи біля міськводоканалу.

Історія

Здавна на Піщаній горі зростали соснові бори, серед яких у 1910 році розмістили споруди міського водопровідного господарства. При розбудові Кременчука частина соснових насаджень, що вцілілі в часи Другої Світової війни, опинилась між житловими будинками, частина – на території міськводоканалу.

Сквер площею 1,03 га був створений 1979 року за рахунок відчуження частини території міськводоканалу, де зростали зрілі сосни звичайні з довоєнних насаджень. У сквері проклали мережу стежок, обладнали простенький дитячий майданчик, встановили декілька лав та питний фонтанчик. Сквер став місцем тихого відпочинку та транзитного руху пішоходів до найближчих житлових будинків.

У середині 1980-х у сквері встановили скульптурну композицію з персонажами байки Івана Крилова «Кіт та Кухар».

На початку 1990-х у сквері та на прилеглій території розгорнулася торгівля крамом, привезеним «човникарями» з-за кордону, й сквер поступово почав занепадати.

2005 року в сквері був збудований дитячий ігровий майданчик «ROSHEN» із огорожею та м’яким покриттям.

У 2010 році сквер передали на баланс КП «Кременчукводоканал», а вже в квітні 2011 року його огородили й розпочали реконструкцію: заново розпланували територію, завезли ґрунт, розбили клумби, спиляли аварійні дерева, заасфальтували алеї, встановили нові лави, ліхтарі, огорожу. Проєкт реконструкції передбачав також зведення фонтану, каплички, малих архітектурних форм, але через складний фінансовий стан підприємства не всі плани вдалося реалізувати.

Першу чергу реконструйованого скверу відкрили в серпні 2011 року. Роботи продовжувалися й у наступні роки: були висаджені насадження сосни звичайної, ялівця віргінського та китайського, туї західної «даніка», липи широколистої, клену гостролистого, черемхи пізньої тощо.

5 вересня 2014 року відкрили другу чергу скверу: найбільший у місті дитячий майданчик, безкоштовний звіринець.

Сучасність

Сквер вирішений як замкнутий по периметру огорожею статичний простір. Після реконструкції залишили лише один вхід до скверу, й зараз він відіграє переважно рекреаційне й санітарно-гігієнічне значення для Нагірної частини Кременчука, також в ньому проводяться інтерактивні заходи та свята, а транзитний рух пішоходів через сквер припинився. Вхід до скверу для відвідувачів обмежили: в літній період він відкритий із 7-ї до 21-ї години, в зимовий – з 8-ї до 20-ї. Сквер охороняється, а єдині ворота на ніч зачиняють.

Галерея

Сквер «Сосновий» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0

Сквер «Сосновий» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0

Сквер «Сосновий» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Сквер 22 листопада 2018

Скульптура «Кіт та Кухар» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Скульптура «Кіт та Кухар» 22 листопада 2018

Сквер «Сосновий» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Сквер 19 жовтня 2019

Джерела

1. Коваленко В. М. Зелений наш Кременчук / В. М. Коваленко, Т. І. Герасимович. – Кременчук, 1999. – 59 с.

2. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах. – Кременчук, ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

3. Матеріали кременчуцьких ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар