середу, 7 серпня 2019 р.

Братська могила «Борцям за владу Рад»

Братська могила «Борцям за владу Рад» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Братська могила 18 вересня 2016

Братська могила «Борцям за владу Рад» (Братська могила учасників встановлення радянської влади) / Mass Grave of Fighters for the Soviet Power

Статус: пам’ятка історії місцевого значення (Рішення виконкому обласної Ради народних депутатів від 23.04.1982 №247)
Розташування: площа Перемоги
Рік: 1938
Архітектори: А. Гуралов, Коган
Матеріал: граніт
Висота: 10 м

Колишній Поштовий сквер у перші роки після Жовтневого перевороту став місцем поховання загиблих за радянську владу. В центрі скверу 1918 року були поховані командири й червоноармійці, які загинули в боях із Армією Української Народної Республіки. Денікінці, які зайняли місто 1919 року, зруйнували могили. Пізніше поховання були відновлені, поруч були також поховані полеглі в боях із Добровольчою армією червоноармійці та партизани.

1926 року територія з похованнями була впорядкована та огороджена фортечними гарматами, з’єднаними ланцюгами.

На початку 1930-х років відбулося перепоховання в спільну братську могилу. На могильному пагорбі був зведений тимчасовий дерев’яний монумент, який 1938 року був замінений 10-метровим чотиригранним кам’яним обеліском із зіркою на верхівці за авторством А. Гуралова. На обеліску була встановлена дошка з написом: «Борцам за власть Советов». 1940 року з лицевого боку монумента була встановлена скульптурна група «Партизани» за авторством Когана.

Під час окупації Кременчука монумент був пошкоджений, могила осквернена. У 1946 році під час відновлення Поштового скверу був відбудований і пам’ятник: на верхівку знову була встановлена зірка, реставрована дошка з написом.

У 1982 році братська могила «Борцям за владу Рад» отримала статус пам’ятки історії місцевого значення.

1983 року впритул до будівлі Кременчуцького міськвиконкому на площі, безпосередньо за обеліском була зведена триповерхова адміністративна будівля на міцному цоколі, на тлі якої пам’ятник дещо «загубився». Тоді ж навколо обеліску були висаджені сріблясті ялини колючі, а 1987 року знов була встановлена скульптурна група.

Під час активізації процесу декомунізації в Україні після Революції Гідності громадськими активістами та депутатами неодноразово висловлювалася думка про необхідність перенесення могили на кладовище й демонтажу монумента, але комісія з питань найменування об’єктів міського підпорядкування, увічнення пам’яті видатних діячів і подій, встановлення пам’ятних знаків у м. Кременчуці не підтримала цю ініціативу.

Тому станом на 2019 рік могила залишається на площі Перемоги, але меморіальну дошку з написом вже вкрали, а сам обеліск неодноразово розфарбовували патріотичними написами.

Галерея

Братська могила «Борцям за владу Рад» (Кременчук)
Братська могила 7 січня 1961 (фото з архіву Дмитра Філіна)

Братська могила «Борцям за владу Рад» (Кременчук)
Братська могила близько 1971 року © Л. І. Афанасьєв

Братська могила «Борцям за владу Рад» (Кременчук)
Братська могила в 1974 році © В. Д. Стельмах

Братська могила «Борцям за владу Рад» (Кременчук)
Братська могила в 1976 році (фото з архіву Дмитра Філіна)

Братська могила «Борцям за владу Рад» (Кременчук)
Братська могила близько 1985 року © П. Х. Лук’яненко

Братська могила «Борцям за владу Рад» (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Братська могила 21 листопада 2017

Братська могила «Борцям за владу Рад» (Кременчук)
Братська могила 1 січня 2021

Джерела

1. Гладыш К. В. Архитектура и памятники Полтавщины: Путеводитель. – Х.: Прапор, 1982. 104 с., 20 л. ил.

2. Лушакова А. М., Євселевський Л. І. Вулицями старого Кременчука / А. М. Лушакова, Л. І. Євселевський. — Видання друге, перероблене і доповнене. — Кременчук: Вид–во «Кременчук», 2001. — 224 с. (рос. мовою).

3. Додаток до рішення Кременчуцької міської ради Полтавської області від 20 грудня 2016 року.

4. Юлия Волынская. В Кременчуге «писуны» обрисовали памятник «Борцам за власть Советов» [Електронний ресурс]  // Кременчуцький ТелеграфЪ. – 28.08.2017. – Режим доступу: https://www.telegraf.in.ua/accidents/10064145-v-kremenchuge-pisuny-obrisovali-pamyatnik-borcam-za-vlast-sovetov.html.

5. Олег Булашев. Памятники «Матросам Днепровской флотилии» и «Борцам за власть советов» не дают покоя депутату Павленко [Електронний ресурс]  // Кременчуцька газета. – 5.09.2017. – Режим доступу: https://kg.ua/news/pamyatniki-matrosam-dneprovskoy-flotilii-i-borcam-za-vlast-sovetov-ne-dayut-pokoya-deputatu.

6. Ирина Минина. Не опять, а снова: в Кременчуге обрисовали памятник «Борцам за власть советов» [Електронний ресурс]  // Кременчуцька газета. – 3.11.2017. – Режим доступу: https://kg.ua/news/ne-opyat-snova-v-kremenchuge-obrisovali-pamyatnik-borcam-za-vlast-sovetov.

Немає коментарів:

Дописати коментар