вівторок, 4 лютого 2020 р.

Пам’ятний знак «Катинський дуб»

Катинський дуб (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Катинський дуб (2 листопада 2019)

Пам’ятний знак «Катинський дуб» / Memorable sign "Katyn Oak"

Розташування: Придніпровський парк
Відкриття: 2013

1940 року одночасно у декількох місцях – головним чином у Катинському лісі (поблизу села Катинь Смоленської області), в тюрмі міста Калінін (нині Твер) та в Харкові – було страчено близько 22 тисяч польських громадян. Саме стільки дубів поляки вирішили висадити на вшанування їхньої пам’яті. «Катинські дуби» вже ростуть у Польщі, Німеччині, Чехії, Словаччині, США, Білорусії, Росії та Україні.

Меморіальний дуб на честь уродженця Кременчука підпоручика Війська Польського Броніслава Урбанського, який був убитий працівниками НКВС в Катинському лісі в 1940 році, був висаджений 19 травня 2013 в Придніпровському парку поблизу алеї, яка веде до оглядового колеса. На врочистому заході були присутні почесні гості, серед яких: Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Ґранат, консул Республіки Польща в Харкові Пьотр Матусяк, міський голова Кременчука Олег Бабаєв.

Навколо дубу був облаштований майданчик, вимощений плиткою, та встановлена на постаменті інформаційна плита з написом українською та польською мовами: «Катинський дуб пам’яті висаджено Генеральним консулом Республіки Польща в Харкові паном Яном Ґранатом 19 травня 2013 року на честь Броніслава Урбанського – підпоручика Війська Польського, уродженця м. Кременчук».

Щороку 13 квітня у День пам’яті жертв Катині біля «Катинського дубу» проходить церемонія на честь пам’яті поляків, замордованих сталінським режимом.

Галерея

Катинський дуб (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Катинський дуб (2 листопада 2019)

Катинський дуб (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0

Катинський дуб (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Інформаційна плита (2 листопада 2019)

Катинський дуб (Кременчук)
Катинський дуб (1 січня 2021)

Немає коментарів:

Дописати коментар