неділю, 12 квітня 2020 р.

Сквер імені І. К. Пономаренка

Сквер імені Івана Пономаренка (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Сквер  10 листопада 2018

Сквер імені І. К. Пономаренка / Ivan Ponomarenko Square

Розташування: проспект Свободи (в районі будинку № 62)
Відкрито: 1950-ті
Площа: 0,6247 га

Розташування

Сквер, розташований у Нагірній частині Кременчука в мікрорайоні, який традиційно називають «Жилмістечко», між вулицями Маяковського, Ватутіна, провулком Бєлінського та проспектом Свободи, серед двоповерхової житлової забудови.

Історія

Сквер був розбитий у 1950-х роках після будівництва мікрорайону для відпочинку та прогулянок його мешканців, адже поблизу не було інших парків та скверів. Обабіч єдиної алеї були встановлені лави та висаджені дерева гіркокаштану звичайного, а по периметру – кущі бирючини звичайної. Сквер огороджував невисокий металевий парканчик.

На Новий рік у сквері встановлювали ялинку, але пізніше її почали ставити в іншому сквері – біля палацу культури Кременчуцького автомобільного заводу.

2001 року рішенням ХХХІ сесії міської ради ХХІІІ скликання сквер отримав ім’я Івана Кіндратовича Пономаренка (1940–1999) – першого міського голови Кременчука часів Незалежності, який керував містом у 1990–1994 та 1995–1998 роках. Тоді ж біля входу в сквер був установлений пам’ятний знак з інформаційною дошкою, висаджені верба пурпурова (форма «Нана»), ялівець скельний, ялина колюча (форма «Сиза»).

2009 року була проведена реконструкція скверу. Пообіч від центрального входу висадили хвойні з різними формами крони й кольору хвої, барбарис Тунберга (сорт «Aтропурпурея»), троянди. 2013 року до Дня народження Івана Пономаренка були встановлені нові лави, декоровані кованими елементами, а також «лава примирення». Пізніше були об лаштовані дитячий та спортивний майданчики.

Опис

Сквер площею 0,62 га має прямокутну конфігурацію (бл. 192 м довжиною й бл. 32 шириною). Він вирішений як замкнутий статичний простір із щільними насадженнями зелені по периметру та партерним оформленням середини. Від центрального входу з боку проспекту Свободи, де встановлений пам’ятний камінь на честь Івана Пономаренка, через увесь сквер тягнеться широка центральна алея.

Сквер, оточений двоповерховою забудовою та відділений від великих міських проїздів, призначений для короткочасного відпочинку, прогулянок, зустрічей, а також транзитного руху пішоходів. Іноді в ньому також проводяться урочисті заходи, присвячені святам.

Галерея

Сквер імені Івана Пономаренка (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Сквер  10 листопада 2018

Пам’ятний знак Івану Пономаренку (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Пам’ятний знак при вході в сквер 10 листопада 2018

Сквер імені Івана Пономаренка (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Сквер 24 січня 2019

Джерела

1. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах. – Кременчук, ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

2. Матеріали кременчуцьких ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар