середу, 18 листопада 2020 р.

Парк «Депутатський»

Парк «Депутатський» (Кременчук)
Територія парку. Вид у напрямку 278-го кварталу (5 серпня 2019)

Парк «Депутатський» / Deputatskyi Park

Розташування: Молодіжне (біля колій станції Кагамлицька-Р)
Відкрито: 2008
Площа: 13,4 га

Територія Депутатського парку лежить поблизу Молодіжного, між залізничною станцією Кагамлицька-Р (колишня Рокитна), вулицею Рокитненською та тупиком Айвазовського.

Рішення про створення парку в рамках благоустрою санітарно-захисних зон Північного промислового вузла було прийнято Виконавчим комітетом Автозаводської районної ради в 2008 році. В тому ж році провели підготовчі роботи: дискування та рекультивація ґрунту та підготовку лунок

У квітні наступного року напередодні Дня довкілля без проєкту, просто в чистому полі була закладена перша алея: 159 дерев берези та горобини, які придбали коштом міського Фонду охорони довколишнього природного середовища (за кількістю депутатів усіх рівнів п’ятого та шостого скликань та почесних громадян міста).

Наступні посадки відбувалися під час суботників у декілька етапів. Усього в 2009 році посадили 610 дерев, ще 240 дерев, придбаних за рахунок екофонду міського бюджету, з помпою в 2011 році висадили місцеві регіонали. Про подальшу долю ніхто не попіклувався, й депутатські дерева в наступні роки засохли.

План та проєкт парку площею 13,4 га були розроблені лише в березні 2012 року. Парк мав складатися з чотирьох основних зон: зеленої, спортивної, дитячої та розважальної. В тому ж році планували завершити енергозабезпечення, підвести водопровід, встановити лавки, а вздовж залізниці висадити захисну смугу з дерев. 24 травня 2012 року на Першому ландшафтному форумі, що пройшов у Кременчуці, був презентований проєкт парку. В січні 2013 року було оголошено також про плани будівництва в парку церкви. Але на цьому поки роботи зі створення парку припинились.

Станом на 2020 рік територія Депутатського парку являє собою величезний безлюдний пустир, порослий бур’янами, лише вздовж залізниці тягнеться ґрунтова дорога, що з’єднує Молодіжне й Велику Кохнівку. Із висаджених тут дерев вижили одиниці.

Галерея

Парк «Депутатський» (Кременчук)
Вид на Ближнє Молодіжне (12 жовтня 2013)

Парк «Депутатський» (Кременчук)

Парк «Депутатський» (Кременчук)
Вид на Ближнє Молодіжне та 287-й квартал (8 грудня 2013)

Парк «Депутатський» (Кременчук)

Парк «Депутатський» (Кременчук)
Вид на Ближнє Молодіжне (5 серпня 2019)

Парк «Депутатський» (Кременчук)
Вид на 278-й квартал (5 серпня 2019)

Парк «Депутатський» (Кременчук)

Парк «Депутатський» (Кременчук)
Територія парку 17 травня 2020

Джерела

1. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах. – Кременчук, ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

2. Матеріали кременчуцьких ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар