вівторок, 10 листопада 2020 р.

Сквер Антона Макаренка

Сквер Антона Макаренка (Кременчук)
Сквер 20 вересня 2020

Сквер Антона Макаренка / Antona Makarenka Square

Розташування: вулиця Макаренка 44-А (біля музею Антона Макаренка)
Відкрито: 2012; 2019
Площа: бл. 0,3 га

Розташування

Сквер розташований у Крюкові на розі вулиць Макаренка та Революціонерів біля Педагогічно-меморіального музею А. С. Макаренка.

Історія

У 1986 році біля меморіального музею встановили скульптурний пам’ятник «Макаренко і діти», який 1988 року був замінений погруддям радянського педагога.

Територія навколо монумента довгий час залишалася занедбаною, і лише 2012 року її привели до ладу, висадивши 6 квітня 30 дерев і 150 кущів і заклавши сквер за проєктом інженера О. О. Григораш. Висадка дерев та кущів продовжилась і в наступному році. Центральною композицією скверу стали насадження ялівцю козачого округлої конфігурації, обрамленого спіреєю японською, до якого ведуть дві доріжки, обсаджені низькорослою вербою пурпуровою форми «Нана». Також були висаджені липа широколиста, береза повисла, катальпа бігнонієвидна, горобина звичайна, ясен звичайний форма «Золотиста», спірея Вангутта, бузок звичайний різних сортів, форзиція плакуча

Утримання території скверу вимагало значних коштів і сил, і музей Макаренка не міг впоратися з цим, тому в квітні 2019 депутати Кременчуцької міської ради офіційно надали «зеленій зоні загального призначення, що розташована поблизу музею А. С. Макаренка» статус скверу з присвоєнням йому назви «Сквер Антона Макаренка», таким чином переводячи його утримання та благоустрій на міський бюджет.

У лютому 2020 року у сквері були встановлені арт-об’єкти авторства місцевих ковалів: лавки з привареними до них книгами з цитатами педагога, кашкетом, пером та окулярами. На жаль, 7 жовтня того ж року невідомі вандали відламали ковані окуляри.

На початку листопада в сквері були висаджені клени, берези, черемха, ялівець, іриси тощо.

Опис

Сучасний сквер Антона Макаренка, площею близько 0,3 га, має два головні елементи: «меморіальну частину» біля будинку музею (пам’ятник-погруддя з майданчиком поруч) та частину для «тихого відпочинку» ближче до вулиці Макаренка, з лавами та висадженими колами, півколами та алеями деревами та кущами.

Джерела

1. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах. – Кременчук, ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

2. Матеріали кременчуцьких ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар