пʼятницю, 1 січня 2021 р.

Скульптура «Дон Кіхот»

Скульптура «Дон Кіхот» (Кременчук)
Скульптура 1 січня 2021

Розташування: біля будинку № 11 по бульвару Пушкіна (сучасний бульвар Українського Відродження)
Відкриття: 2014
Зруйнований: 2023
Матеріал: цемент, скловолокно, арматура

Скульптура Дон Кіхота, виготовлена з цементу зі скловолокном з використанням арматури, була встановлена за ініціативи підприємниці Тетяни Данилець у серпні 2014 року біля кав’ярні «Кофан» на бульварі Пушкіна. Попередньо навколо місця встановлення статуї була облаштована територія, прокладені доріжки.

Скульптура зображувала Дон Кіхота, що сидить обличчям до проїжджої частини, схрестивши ноги. Права рука славетного гідальго була вперта в ногу, в лівій він тримав квіточку, на яку із захопленням дивився.

Кілька разів «Дон Кіхот» зазнав нападів вандалів: першого разу відламали палець, а в ніч з 14 на 15 лютого 2017 невідомі відбили йому голову (тоді адміністрація «Кофана» навіть обіцяла винагороду в тисячу гривень тому, хто допоможе встановити злочинців). Обидва рази скульптуру відновлювали. Втретє, остаточно, він був зруйнований у 2023 році. Але з цього приводу немає причини сумувати, адже скульптура являла собою відвертий плагіат скульптури 1990 року російського скульптора Миколи Сіліса, встановленої в Губернаторському саду Ярославля. 

У червні 2023 року на місці «Дон Кіхота» встановили іншу скульптуру – «Давид».

Скульптура «Дон Кіхот» (Кременчук)
Скульптура 1 січня 2021

Скульптура «Дон Кіхот» авторства Миколи Сіліса в Губернаторському саду Ярославля (2025)
Скульптура «Дон Кіхот» авторства Миколи Сіліса в Губернаторському саду Ярославля (2025) © Galina Leskova

Немає коментарів:

Дописати коментар