пʼятницю, 1 січня 2021 р.

Меморіальна дошка М. Г. Козенку

Меморіальна дошка М. Г. Козенку (Кременчук)
Фото 1 січня 2021

Меморіальна дошка Михайлу Георгійовичу Козенку / Commemorative plaque to Mykhailo Kozenko

Розташування: бульвар Пушкіна, 20
Відкриття: 2009

Меморіальна дошка українському радянському діячеві, 1-му секретареві Кременчуцького міського комітету КПУ Полтавської області в 1963–1980 роках, депутатові Верховної Ради УРСР 9-го скликання Михайлу Георгійовичу Козенку (1925 – ?) була встановлена в листопаді 2009 року на стіні будинку № 20 по бульвару Пушкіна, в якому він довгий час мешкав та працював.

Кошти на виготовлення дошки, близько 8 тисяч гривень, були виділені міськвиконкомом. Дошка складається з двох частин: на одній розміщений барельєфний портрет Михайла Козенка, на другій – інформаційний напис. Нижче розташована поличка для квітів.

У 2016 році постало питання про демонтаж дошки в рамках процесу декомунізації через те, що Козенко є очільником компартії на місцевому рівні, отже, пов'язаний із тоталітарним режимом. Однак більшість членів комісії з питань декомунізації зійшлися на тому, що він вболівав за Кременчук і зробив великий внесок у розвиток міста, посприявши будівництву багатьох об’єктів промисловості, соціально-культурної сфери. Тому дошку чіпати не стали.

Джерела: матеріали кременчуцьких ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар