вівторок, 18 липня 2023 р.

Пам’ятник В. І. Леніну (у Великій Кохнівці)

Пам’ятник В. І. Леніну у Великій Кохнівці, Кременчук
Пам’ятник у 2000-х роках

Розташування: проспект Полтавський
Відкриття: ?
Зруйнований: 2008
Демонтаж: 2012
Матеріал: бетон

Ця публікації розміщена виключно в наукових (краєзнавчих) цілях і не може бути розцінена як пропаганда комуністичного тоталітарного режиму, який, безперечно, є великим лихом.

Пам’ятник Леніну у Великій Кохнівці, в сквері по Полтавському проспекту біля кінотеатру імені М. Кропивницького, ймовірно, був установлений ще коли Велика Кохнівка була окремим від Кременчука селищем.

Монумент висотою 3,5 метра був виконаний із монолітного бетону й пофарбований під колір бронзи.

Непримітний пам’ятник так і стояв у сквері, аж поки в липні 2008 року невідомі не відбили йому голову. На заклик міського комітету КПУ відгукнулись місцеві прихильники комуністичної ідеології, які зібрали гроші й відновили голову Ілліча, але в листопаді того ж року монумент розбили вже остаточно – на постаменті залишилися лише частини ніг лідера більшовиків.

Місцеві прихильники так званого «вождя світового пролетаріату» не збиралися миритися з тим, що сталося. Вони хотіли знайти іншу скульптуру Леніна та поставити її на місце розбитої; шукали по різних регіонах, але так і не знайшли (бо всі вони були або надто великі, або надто малі для постаменту), і згодом заспокоїлися.

2011 року на сесії міськради пам'ятник списали, а в наступному році під час двомісячника чистоти постамент і залишки скульптури демонтували.

Пам’ятник В. І. Леніну у Великій Кохнівці, Кременчук
Пам’ятник без голови у 2008 році

Джерела: кременчуцьких ЗМІ.
Джерело фото: сайт «Памятники Ленину» (посилання не буде).

Немає коментарів:

Дописати коментар