суботу, 16 грудня 2023 р.

Пам’ятний знак на честь 400-річчя Кременчука

Пам’ятний знак на честь 400-річчя Кременчука
Монумент 1 січня 2019

Розташування: площа Незалежності
Відкриття: 1972
Художники: Л. Сидоренко, А. Котляр

Пам’ятний знак на честь 400-річчя Кременчука був встановлений на площі Революції (сучасна площа Незалежності) 1972 року, після першого святкування «Дня народження» міста. Його авторами стали місцеві художники Л. Сидоренко та Анатолій Котляр.

Монумент являє собою стелу з чотирьох 18-метрових пілонів із нержавіючої сталі, які символізують чотири століття – вік міста. На висоті 4,2 метри від землі пілони охоплені широким сталевим поясом, на якому зображено старий та новий герби Кременчука. На верхівці стели був металевий «Серп і молот» – головна державна емблема СРСР, але кременчуцький «закруглений» серп значно відрізнявся від загальноприйнятого в СРСР «гострого» серпа.

У канун нового 2009 року міською владою на стелі був встановлений екран для трансляцій новин міста й висвітлення діяльності міської влади, а біля підніжжя монумента – трибуна.

У квітні 2016 року в рамках декомунізації «Серп і молот» був зрізаний зі стели. Була ідея встановити замість нього український національний символ – тризуб, але вона не була реалізована.

Галерея

Пам’ятний знак на честь 400-річчя Кременчука

Пам’ятний знак на честь 400-річчя Кременчука
Монумент 31 грудня 2018

Немає коментарів:

Дописати коментар