неділю, 13 січня 2019 р.

Могила Ф. Д. Архангельського

Могила Архангельського Ф. Д. (Крюківське кладовище, Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Фото 22 вересня 2018

Могила Федора Дмитровича Архангельського / Grave of Fedir Arkhanhelskyi

Розташування: Крюківське кладовище (південно-західна частина)

Архангельський Федір Дмитрович (1842–1916) – священик Хрестовоздвиженської єдиновірської церкви та Покровської парафіяльної церкви в Крюкові, протоієрей. На місці його маєтку в 1925-1927 роках був зведений клуб для робітників Крюківського вагоноремонтного заводу, який отримав ім’я на честь робітника-революціонера Івана Федоровича Котлова, а також був розбитий парк, який теж отримав ім’я І. Котлова.

У Ф. Д. Архангельського було восьмеро дітей. Могила одного з його синів, Михайла Федоровича (1866–1945), поруч з могилою батька. Найвідомішою з дітей Федора Дмитровича була дочка Єлизавета Федорівна Григорович (1880–1973), яка впродовж багатьох років була подругою й однодумцем Антона Макаренка й стала прототипом Катерини Григорівни в «Педагогічній поемі».

Автентичні пам’ятники, які були на могилах Ф. Д. та М. Ф. Архангельського втрачені, замість них встановлені сучасні.

Джерела

1. Булашев Олег. История Кременчуга: затерянные могилы некогда известных горожан [Електронний ресурс]  // Кременчуцька газета. – 10.06.2018. – Режим доступу: https://kg.ua/news/istoriya-kremenchuga-zateryannye-mogily-nekogda-izvestnyh-gorozhan-0.

Немає коментарів:

Дописати коментар