неділю, 24 грудня 2023 р.

Набережна Лейтенанта Дніпрова

Набережна Лейтенанта Дніпрова, Кременчук
Набережна Лейтенанта Дніпрова біля вулиці Василя Сухомлинського. Вид у північному напрямку (20 вересня 2020)

Колишня назва: Східна набережна
Район: Крюківський
Місцевість: Крюків, Раківка
Довжина: бл. 5,41 км
Рух: двобічний
Покриття: асфальт

Набережна Лейтенанта Дніпрова пролягає на правобережжі Кременчука в південній частині міста в межах Крюківського району. Починається майже від краю Крюківського мису біля примостової території й тягнеться на південний схід до межі Кременчука та села Садки. Набережною проходить автошлях національного значення Н08. Довжина вулиці в межах Кременчука становить близько 5,41 км, таким чином вона є найдовшою вулицею міста.

Набережна почала формуватися на початку XX століття після зведення Східної дамби й до 1965 року вона називалася Східна набережна. Сучасну назву вулиця отримала на честь очільника підпільної групи «Дніпровці», що діяла в Крюкові в 1942–1943 роках під час німецької окупації, Івана Харченка, який носив псевдонім «Лейтенант Дніпров».

Набережна Лейтенанта Дніпрова проходить гребнем Східної дамби вздовж дніпровського берега із заплавними луками, пляжами, невеличкими заливами, човновими станціями (з лівого боку) та приватною забудовою Крюкова, Костроми й багатоповерховою житловою забудовою Раківки (з правого боку). Будинки на Раківці переважно 1980-х років спорудження, п’яти- та дев’ятиповерхові. Є також 2 чотирнадцятиповерхові будівлі.

Майже на своєму початку набережна проходить повз задню стіну комплексу Кременчуцької комісаріатської комісії. Також із правого боку вулиці розташована пожежно-рятувальна частина № 15, а наприкінці вулиці з лівого боку – садове товариство. У серпні 2013 року на честь 70-ї річниці визволення Кременчука від німецьких загарбників біля будинку № 76 був закладений сквер, у якому встановили гранітну брилу з анотаційною дошкою.

На своєму шляху вулиця приймає з правого боку провулки Літературний, Тополевий, Івана Кожедуба, Петра Ракітіна, вулиці Павла Чубинського, Ковальську, провулки 1-й Ливарний, Мирний, вулицю та провулок Василя Докучаєва, Художній провулок, вулиці Насосну, Світанкову, Василя Сухомлинського, Олександра Білаша, провулок Євгенія Гребінки, вулиці Сонячну, Антоненка-Давидовича, Дніпрової Чайки, Портову, провулок Придніпровський, вулиці Портову, Шістдесятників, Правобережний та Грушевий провулки.

На Раківці набережною пролягає відрізок маршруту маршрутних таксі № 3В.

Набережна Лейтенанта Дніпрова, Кременчук
Кінець набережної Лейтенанта Дніпрова. Вид у північному напрямку (24 травня 2020)

Немає коментарів:

Дописати коментар