неділю, 24 грудня 2023 р.

Скульптурна група «Лицарі»

Лицар біля Кременчуцького краєзнавчого музею (лицар із саду Карла Бера)
Єдиний лицар, що зберігся до нашого часу (листопад 1980; фото з архіву Сави Чигирина)

Розташування: садиба Карла Бера по вулиці Херсонській (Лейтенанта Покладова); Піонерський сквер; сквер біля Кременчуцького краєзнавчого музею
Відкриття: кінець XIX ст.
Втрата: 1940-ві; 1997

Наприкінці XIX століття власник відомого далеко за межами Кременчука садівничого господарства Карл Іванович Бер на ділянці в кінці Херсонської вулиці (сучасна Лейтенанта Покладова) будує нову садибу, в якій, окрім власного дому, розмістилися головна контора, оранжереї, склади. У садибі був також ідеально доглянутий сад, який прикрашали фонтан і 12 статуй західноєвропейських лицарів, за деякими джерелами, «родом» із Німеччини.

Більшість цих скульптур зникла або після Визвольних змагань 1917–1921 років, або під час окупації німцями Кременчука в 1941–1943 роках.

Після війни як мінімум 3 лицарі прикрашали Піонерський (Штабний) сквер, а після відкриття Кременчуцького краєзнавчого музею 2 скульптури стояли на його подвір’ї, аж поки в 1997 році один з них не був викрадений. Його так і не знайшли.

Із 2020 року, коли після майже десятирічної перерви через ремонт музей нарешті відкрився для відвідувачів, останній лицар із саду Карла Бера, який давно втратив свій меч, стоїть вже безпосередньо в приміщенні музею.

Галерея

Лицар із саду Карла Бера в Піонерському (Штабному) сквері, Кременчук
Лицар у Піонерському сквері в 1950-х. Ця скульптура була втрачена в другій половині XX століття (фото з фондів Кременчуцького краєзнавчого музею)

Лицар біля Кременчуцького краєзнавчого музею (лицар із саду Карла Бера)
Лицар, який був викрадений у 1997 році (1986; фото з власного архіву)

Немає коментарів:

Дописати коментар