середу, 3 липня 2019 р.

Пам’ятний знак Г. Р. Рязанцеву

Пам’ятний знак Георгію Рязанцеву (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Пам’ятний знак 25 вересня 2016

Пам’ятний знак Георгію Родіоновичу Рязанцеву (Пам’ятний знак «Вічна слава героям») / Memorable sign to Heorhii Riazantsev (Memorable sign Eternal Glory to Heroes)

Статус: пам’ятка історії місцевого значення (Наказ Управління культури Полтавської ОДА від 02.09.2016 №251)
Розташування: вул. Лікаря Богаєвського (фактично – вул. Бетонна, територія 1-ї міської лікарні)
Відкриття: 2004

Пам’ятний знак «Вічна слава героям», встановлений на місці загибелі гвардії старшого лейтенанта Георгія Рязанцева, був установлений на подвір’ї Кременчуцької першої міської лікарні в 2004 році.

Напис на монументі: «Вічна слава героям / Пам’ятний знак встановлено на місці, де героїчно загинув при визволенні міста Кременчука 29.09.1943 р. Рязанцев Георгій Родіонович, росіянин, уродженець Орловської області. Бойові друзі поховали його в селі Кіндрівка. Після війни прах було перенесено у братську могилу селища Власівка».

Також у нижній частині пам’ятного знаку на плиті з сірого граніту викарбуваний уривок з книги В. Єгорова «Герої залишаються з нами»: «…Наш 193-й стрілецький полк 66-ї гвардійської Полтавської дивізії атакував північно-західну окраїну міста Кременчука. На чолі передового загону 1-го батальйону йшов старший лейтенант, заступник командиру батальйону по політичній частині Рязанцев. Він першим ввірвався в місто. В районі 1-ї лікарні його загін був обстріляний гітлерівцями. Стріляли із підвальних приміщень. Рязанцев повзком добрався до вікон підвалу і закидав його ручними гранатами. Німці, які залишилися живими, вийшли з піднятими руками. Один із них, який виходив останнім, несподівано підняв автомат і впритул вистрілив у відважного політпрацівника…»

З 2016 року монумент має статус пам’ятки історії місцевого значення.

Галерея

Пам’ятний знак Георгію Рязанцеву (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0

Пам’ятний знак Георгію Рязанцеву (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Пам’ятний знак 7 липня 2018

Джерела

1. Додаток до рішення Кременчуцької міської ради Полтавської області від 20 грудня 2016 року.

2. Ивушкин В. Э. Боевые действия 66-й Гвардейской Полтавской стрелковой дивизии в боях в районе г. Кременчуга и Днепровских переправ сентябрь – декабрь 1943 года [Електронний ресурс] // Город Кременчуг. – Режим доступу: http://gorod-kremenchug.pl.ua/Kremenchug_1941-1943/66-SD/66-SD.html.

Немає коментарів:

Дописати коментар