середу, 1 січня 2020 р.

Вулиця Макаренка

Вулиця Макаренка (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Вулиця Макаренка біля металобази. Вид у напрямку Кременчуцької комісаріатської комісії (1 листопада 2017)

Вулиця Макаренка / Makarenka Street

Місцевість: Крюків
Район: Крюківський
Колишні назви: Катеринославська, Леніна, Республіканська
Заснування: др. пол. XVIII ст.; 1988
Протяжність: бл. 2,17 км
Рух: двобічний
Покриття: асфальт

Вулиця Макаренка складається з двох нерівних частин. Перша, зовсім коротка (бл. 316 м), на якій розташовано кілька приватних будинків, починається майже від Дніпра біля Крюківського мосту й тягнеться до Літературного провулку, перериваючись закритою територією, на якій розташовані в тому числі й споруди колишньої Кременчуцької комісаріатської комісії.

Друга частина вулиці (бл. 1, 85 км) починається з невеличкого проїзду від вулиці Івана Приходька та, пройшовши під залізничним шляхопроводом і повернувши біля комісаріатської комісії на південний схід, продовжується до провулка Івана Приходька, де переходить у Республіканську вулицю.

На своєму протязі вулиця Макаренка приймає та перетинає наступні провулки та вулиці: Лінійну вулицю, провулки Тополевий, Івана Кожедуба, Петра Ракітіна, вулиці Павла Чубинського, Ковальську, провулки Передовий, 1-й Ливарний, вулиці Ливарну, Володимира Івасюка, провулок Мирний та вулицю Революціонерів.

Вулиця Макаренка була заснована 1988 року на честь 100-річчя від дня народження педагога Антона Макаренка, коли Республіканська вулиця (колишня  Катеринославська, Леніна) була розділена на дві частини.

Взагалі, вулиця виникла ще в другій половині ХVІІІ ст. й починалася на березі Дніпра від Соляної площі. Після заснування Катеринослава до нього з Крюкова прокладається нова поштова дорога, яка починається з сучасної вулиці Макаренка, тому вона й отримує назву Катеринославська. На початку ХІХ ст. Катеринославська тягнеться від Соляної площі повз Торгову площу до повороту на межі посаду (біля сучасної церкви Успіння Божої Матері). У 1810–1813 на Торговій площі зводять ансамбль Кременчуцької комісаріатської комісії. Також на плані 1827 року по Катеринославській вулиці розташовані поліцейська управа та стара дерев’яна церква, зведена в 1740–1745 роках між Салганним та Банним провулками. Згідно цього ж плану, за межею посаду було виділено землю під велике кладовище

Наприкінці 1860-х років через Крюків була прокладена Харківсько-Миколаївська залізниця, яка відрізала Катеринославську від решти посаду. Адміністративні будівлі залишаються на Херсонській, туди ж переміщується й велика торгівля й основний транспортний потік. Вулиця стає тихою міщанською глушиною.

У 1883–1887 роках на кладовищі зводять цвинтарну Церкву Успіння Пресвятої Богородиці. У 1897 році поряд з церквою коштом Дмитра та Євдокії Саніних будується церковно-парафіяльна школа, до будівлі якої 1914 року були прибудовані класи для навчання ремеслам.

Наприкінці ХІХ ст. вулиця збільшується за рахунок приєднання сіл на Катеринославському поштовому тракті: Костроми, Демурівки, Раківки. Тут жили переважно робітники та дрібні ремісники. Пожвавленню життя на вулиці сприяє й будівництво Крюківських головних вагонних майстерень Харківсько-Миколаївської залізниці.

Після Жовтневого перевороту Катеринославська була перейменована та отримала ім’я Леніна, а 1965 року ще раз змінює назву та стає Республіканською.

8 липня 1951 року в кінці вулиці, в будинку, де з 1905 року мешкала родина Макаренка й сам Антон Семенович у 1905–1911 й 1917–1919 роках, був відкритий перший музей видатного педагога. 5 жовтня 1986 року біля музею відбулося відкриття пам’ятника «Макаренко і діти». Цей пам’ятник 1988 року був перенесений на подвір’я Кременчуцького педагогічного училища, а біля музею встановлений бюст педагога.  А в 2012 році на занедбаній території біля музею був закладений сквер імені Антона Макаренка.

Сьогодні по вулиці Макаренка розташовані наступні об’єкти історії, культури та соціальної сфери:
- ансамбль Кременчуцької комісаріатської комісії – пам’ятка архітектури;
- Педагогічно-меморіальний музей А. С. Макаренка з меморіальною дошкою на честь педагога (вул. Макаренка, 44);
- пам’ятник Антонові Макаренку – пам’ятка монументального мистецтва;
- сквер імені Антона Макаренка;
- будівля колишньої церковно-парафіяльної школи (Благодійний фонд «Сприяння будівництва кафедрального собору Кременчуцької єпархії Андрія Первозваного»; вул. Макаренка, 105);
- Церква Успіння Божої Матері (вул. Макаренка, 107) – пам’ятка архітектури;
- Крюківське кладовище.

Вулицею пролягають маршрути автобусу та маршрутного таксі номерів 2, 2В, 4 та приміського автобусу номерів 121, 201, 202, 203, 221, 222, 223.

Галерея

Залізничний шляхопровід над вулицею Макаренка © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Залізничний шляхопровід біля комісаріатської комісії (22 жовтня 2017)

Вулиця Макаренка (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Вулиця Макаренка, будинок 47 (1 листопада 2017)

Джерела

1. Лушакова А. М., Євселевський Л. І. Вулицями старого Кременчука / А. М. Лушакова, Л. І. Євселевський. — Видання друге, перероблене і доповнене. — Кременчук: Вид–во «Кременчук», 2001. — 224 с. (рос. мовою).

2. Додаток до рішення Кременчуцької міської ради Полтавської області від 24 лютого 2016 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар