четвер, 23 січня 2020 р.

Вулиця Якова Петруся

Вулиця Якова Петруся (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Вулиця Якова Петруся біля кладовища. Вид у напрямку проспекту Лесі Українки (14 жовтня 2016)

Вулиця Якова Петруся / Yakova Petrusia Street

Колишні назви: Маршала Жукова, провулок Жовтневий
Місцевість: Велика Кохнівка, Молодіжне
Район: Автозаводський
Протяжність: 1,76 км
Рух: двобічний
Покриття: бруківка, асфальт

До 26 листопада 1975 року вулиця мала статус провулку й назву «Жовтневий», а з 1975 до 31 травня 2016 року носила ім’я Маршала Жукова на честь радянського полководця й державного діяча, Маршала Радянського Союзу, чотириразового Героя Радянського Союзу Георгія Костянтиновича Жукова. В травні 2016 року в процесі декомунізації топонімії Кременчука була перейменована на честь підполковника Армії УНР Якова Самойловича Петруся. Назву вулиці носить зупинка громадського транспорту по проспекту Лесі Українки.

Вулиця Якова Петруся розташована в північній частині міста, з’єднуючи Велику Кохнівку з Молодіжним. Починається від Полтавського проспекту й прямує на північ до проспекту Лесі Українки. На своєму протязі приймає та перетинає наступні провулки та вулиці:
провулок Давида Гурамішвілі, вулицю Володимира Винниченка, тупик Айвазовського, вулицю Михайла Грушевського, провулок Якова Петруся, вулиці Броніслава Урбанського та Генерала Карбишева.

Вулиця Якова Петруся вимощена необробленим булижником (заасфальтована лише невелика частина біля проспекту Лесі Українки) та забудована приватними будинками, також по ній розташоване кладовище, Кременчуцька міська дитячо-юнацька кінноспортивна школа «Фаворит» та церква релігійної громади християн-п’ятидесятників «Віфанія». Де-юре по вулиці розташований і Кременчуцький  міжшкільний навчально-виробничий комбінат №2 із бюстом Антона Макаренка в дворі, але фактично він далеко від самої вулиці – у 287-му кварталі по проспекту Лесі Українки.

Маршрути громадського транспорту вулицею не пролягають.

Галерея

Вулиця Якова Петруся (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Вулиця Якова Петруся біля кінноспортивної школи «Фаворит». Вид у напрямку проспекту Лесі Українки (14 жовтня 2016)

Вулиця Якова Петруся (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Кінноспортивна школа «Фаворит» (14 жовтня 2016)

Вулиця Якова Петруся (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Кінноспортивна школа «Фаворит» (9 квітня 2018)

Немає коментарів:

Дописати коментар