субота, 25 травня 2024 р.

Будинок кондитера Силаєва

Будинок кондитера Силаєва, Кременчук
Вуличний фасад будинку (30 вересня 2018)

Статус: пам’ятка архітектури місцевого значення (Наказ Управління культури Полтавської ОДА від 03.06.2013 №196)
Розташування: вулиця Ігоря Сердюка, 8/18
Будівництво: поч. XX ст.
Поверховість: 2

Будинок кондитера С. Силаєва розташований між вулицями Ігоря Сердюка, Миколи Залудяка та Соборною (за адресою: Ігоря Сердюка 8/18). Головний фасад будівлі виходить на вулицю Миколи Залудяка, задній фасад примикає до скверу Олега Бабаєва.

Будинок був зведений на початку ХХ століття в стилі модернізованої класики. Тоді на першому поверсі будинку були кав’ярня, кондитерська, булочна, а на другому мешкала родина Силаєвих. Самого господаря будинку яскраво характеризує така історія, розказана краєзнавцем Євгеном Бергером: «У Кременчуцькій жіночій гімназії навчалися 290 учениць. У кондитера був список їхніх днів народження. У цей день кондитер посилав їм солодощі».

Із 1916 року в будинку розташовувалося Друге Кременчуцьке товариство взаємного кредиту, а після встановлення в Кременчуці більшовицької влади тут розмістилося управління міської міліції. В будинку був добре обладнаний спортивний зал товариства «Динамо», де тренувалася молодь центральних районів міста. На другому поверсі часто влаштовували танцювальні вечори.

Але вже тоді формувалася зловісна слава будинку: подейкували, що в його підвалах, а також у підвалах сусіднього будинку (зараз – Ігоря Сердюка 10/25) були камери попереднього ув’язнення, де проводили жорстокі допити й навіть розстрілювали «ворогів народу». Зі спогадів Дмитра Гуриненка: «…Ми ночами, ховаючись біля будівлі поліграффабрики, спостерігали, як до цих будівель під’їжджав „чорний ворон“, з якого виводили заарештованих, а через деякий час, після розстрілу, їх виносили загорнутими в брезент, вантажили на парну підводу й вивозили… Під час розстрілів ми чули глухі постріли».

1996 року в пам’ять про невинні жертви сталінських репресій з ініціативи товариства «Меморіал» у дворі колишньої міліції встановили пам’ятний знак.

На початку Німецько-радянської війни в будинку розмістився Перший кременчуцький окремий винищувальний батальйон, у завдання якого входила охорона важливих народногосподарських об'єктів, боротьба зі шпигунами й диверсантами і який налічував до 300 бійців. При наближенні фронту до міста батальйон включили в дивізію народного ополчення, а пізніше – в регулярні частини Червоної Армії. В 1995 році на фасаді будинку Силаєва на честь Кременчуцького винищувального батальйону була встановлена меморіальна дошка.

Під час німецької окупації в будинку знаходилася міська поліція, а при відступі німців будівля була підпалена.

У 1948 році вигоріла всередині споруда була передана для відновлення всесоюзному тресту «Кременчуктрансмашбуд».

У 1952 році будинок був відновлений і в наступні десятиліття кілька разів змінював своїх господарів: у різні роки тут містилися міськком Компартії України і міськком комсомолу, комбінат «Кременчукбуд», трест «Кременчукнафтохімбуд».

Наприкінці 1960-х років до святкування в 1971 році 400-річчя Кременчука на зовнішньому брандмауері будинку, що виходить на Соборну вулицю, була встановлена металева композиція з підсвічуванням «Кременчук учора й сьогодні» за авторством московських художників М. Алексєєвої та Є. Прохорова. Композицію багато критикували, з часом підсвічування вийшло з ладу, відновлювати його не стали, а ближче до межі століть арт-об’єкт взагалі демонтували.

У 1985 році колишній будинок кондитера Силаєва як архітектурна пам’ятка був внесений до переліку об’єктів історії та культури місцевого значення.

У 1989 році біля заднього фасаду будинку звели вежу з червоної цегли, яка стала своєрідним порталом до підвалів будинку. Довгий час там містився ресторан «Пекін», пізніше – піца-бар «Fortezza», з 2017 року – стимпанк-бар «Наутилус». Коли тільки-но звели вежу й відкрили ресторан, деякі кременчуківці обурювались, адже раніше в тих підвалах вбивали людей. Але з часом до вежі звикли, адже вона стала архітектурною домінантою периферійної частини скверу Олега Бабаєва.

Станом на 2024 рік будинок кондитера Силаєва є рідкісним для Кременчука зразком забудови кінця ХІХ – початку ХХ ст. Зараз у ньому містяться магазини й офіси.

Галерея

Будинок кондитера Силаєва, Кременчук

Будинок кондитера Силаєва, Кременчук
Прибудована вежа (5 серпня 2016)

Будинок кондитера Силаєва, Кременчук
Вуличний фасад будинку (1 січня 2019)

Джерела

1. Лушакова А. М., Євселевський Л. І. Вулицями старого Кременчука. 2-ге вид., перероб. та допов. Кременчук : Вид–во «Кременчук», 2001. 224 с. (рос. мовою).

2. Матеріали кременчуцьких ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар