суботу, 16 січня 2021 р.

Скульптура «Хитун-Бовтун»

Пам’ятник Яйцю (Кременчук) © Олександр Астанін
Скульптура в 2004 році © Олександр Астанін

Скульптура «Хитун-Бовтун» / Sculpture of Humpty Dumpty

Розташування: Придніпровський парк
Матеріал: бетон
Висота: бл. 4 м
Відкриття: 2003
Демонтаж: 2007

Бетонна скульптура Хитуна-Бовтуна, персонажа книги Льюїса Керрола «Аліса в Задзеркаллі» та численних англійських дитячих віршів, була встановлена в 2003 році на центральній алеї Придніпровського парку неподалік від входу.

Хитун-Бовтун являв собою усміхнене людиноподібне яйце в капелюсі й червоних чоботях, яке сидить на чашоподібному постаменті. Загальна висота композиції складала близько 4 метрів. За зовнішню схожість за скульптурою закріпилася народна назва «Пам’ятник Яйцю».

Об’єкт проіснував недовго: в ніч на 24 вересня 2007 року він був пошкоджений невідомими, які відламали виступаючі частини скульптури (ніс, ноги). Після цього скульптуру відразу ж відправили на реконструкцію, але вона так і не була відновлена. Пошкодження та швидкий демонтаж «Пам’ятника Яйцю» в народі відразу ж пов’язали із запланованим на 25 вересня візитом до Кременчука тодішнього прем’єр-міністра Віктора Януковича, в якого образ Хитуна-Бовтуна міг викликати неприємні спогади про так звану «яйцеву атаку» на нього, яка сталася 24 вересня 2004 року в Івано-Франківську.

Джерела: матеріали кременчуцьких ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар