неділю, 17 січня 2021 р.

Пам’ятний знак на честь закладення «Алеї пам’яті воїнів, які виконували інтернаціональний обов’язок у Республіці Афганістан»

Пам’ятний знак на честь закладення «Алеї пам’яті воїнів, які виконували інтернаціональний обов’язок у Республіці Афганістан» (Кременчук)
Пам’ятний знак у 2012 році © В. Швець

Пам’ятний знак на честь закладення «Алеї пам’яті воїнів, які виконували інтернаціональний обов’язок у Республіці Афганістан» / Memorable sign in honor of the founding of the Alley of Memory of soldiers of Soviet–Afghan War

Розташування: парк Воїнів-інтернаціоналістів
Відкриття: 1989

1989 року за ініціативи міського клубу воїнів-інтернаціоналістів у парку імені 60-річчя Жовтня була закладена «Алея пам’яті»: висаджені іменні берізки на честь загиблих в Афганістані воїнів. Більшість із тих берез і сьогодні нагадують про загиблих земляків. У жовтні того ж року на початку «Алеї пам’яті», біля композиційного центру парку – круглої клумби, ліворуч від центральної алеї, був урочисто відкритий пам’ятний знак – гранітна брила з інформаційною дошкою з написом російською: «Аллея заложена в честь воинов, выполнявших интернациональный долг в Республике Афганистан».

У 2003 році в парку, який вже на той момент носив назву «Воїнів-інтернаціоналістів», була створена інша «Алея пам’яті» – меморіальний комплекс із 20 кенотафів, по кількості воїнів із Кременчука та Кременчуцького району, які загинули в Афганістані, тому стара алея втратила своє значення.

2 серпня 2014 року до Дня високомобільних десантних військ на гранітній брилі була встановлена меморіальна дошка – на честь генерала армії, Героя Радянського Союзу, Василя Пилиповича Маргелова.

Джерела

1. Памятник воинам-афганцам в Кременчуге [Електронний ресурс] // Афган 1979–1989. – 12.05.2012.

2. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах. – Кременчук, ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар