пʼятницю, 26 лютого 2021 р.

Пам’ятник «На афганській стежині»

Пам’ятник «На афганській стежині» (Кременчук)
Пам’ятник 6 вересня 2018

Пам’ятний знак «На афганській стежині» / Monument "On the Afghan Trail"

Статус: пам’ятка історії місцевого значення (Наказ управління культури ПОДА від 19 жовтня 2010 року № 358)
Розташування: парк Воїнів-інтернаціоналістів
Відкриття: 2004
Скульптор: В. Г. Волкова
Матеріал: граніт, цемент, мідь

Будівництво пам’ятника «На афганській стежині» в центрі парку Воїнів-інтернаціоналістів на Молодіжному проходило в кілька етапів. У вересні 2003 року були встановлені фігури двох солдатів, через кілька днів скульптурна група була доповнена третьою фігурою.

Урочисте відкриття монумента відбулося 29 вересня 2004 року на День міста. У церемонії в числі багатьох гостей взяв участь голова Комітету у справах воїнів-інтернаціоналістів при Раді глав урядів СНД, Герой Радянського Союзу, перший президент Республіки Інгушетія Руслан Аушев.

Меморіал, створений скульпторкою Валентиною Гнатівною Волковою, встановлений на круглій клумбі в центрі площадки, оточеної вербами, та являє собою скульптурну групу з трьох фігур воїнів-афганців: гранатометника, снайпера й командира групи, які спускаються стежкою з гори. Моделями для скульптур стали солдати строкової служби в/ч 3059. Фігури воїнів, установлені на постаменті, виготовлені із глиноземного цементу, вкриті міддю. Сам постамент облицьований червоним гранітом із Капустянського родовища Кіровоградської області. На постаменті зображені п’ятикутна зірка, лаврові гілки, стрічка та напис російською: «На Афганской тропе / 1979–1989». Біля монумента встановлені дві невеликі стели. На лівій – слова подяки бойовим побратимам від Кременчуцької організації Української спілки ветеранів Афганістану, на правій – слова солдатської вдячності Почесному громадянинові Кременчука Володимиру Митрофановичу Матицину від генерала-майора Сергія Васильовича Червонописького за сприяння в будівництві меморіального комплексу.

Пам’ятник «На афганській стежині» разом із «Алеєю пам’яті воїнів, загиблих в Афганістані» та старою «Алеєю пам’яті воїнів, які виконували інтернаціональний обов’язок у Республіці Афганістан» утворює єдиний комплекс, про який дбає об’єднання ветеранів війни та військових конфліктів «Бойове братство».

У 2017 році була проведена реставрація фігур монумента.

Щороку 15 лютого на День вшанування учасників бойових дій на території інших держав за участю побратимів загиблих воїнів, представників міської влади та громади міста біля пам’ятника проходять мітинги.

Галерея

Пам’ятник «На афганській стежині» (Кременчук)
Пам’ятник 6 вересня 2018

Пам’ятник «На афганській стежині» (Кременчук)
Пам’ятник 26 січня 2019

Джерела

1. Краще, ніж у столиці // Кременчуцький ТелеграфЪ. – 23 червня 2011. – С. 11.

2. Памятник воинам-афганцам в Кременчуге [Електронний ресурс] // Афган 1979–1989. – 12.05.2012.

3. Парк людської пам'яті [Електронний ресурс] // Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дорослих. – 2014. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=cBZ06GiRyEs.

4. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах. – Кременчук, ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

5. Альона Душенко. У Кременчуці демонтували фігури з пам'ятника афганцям [Електронний ресурс] // Кременчуцький ТелеграфЪ. – 5.09.2017. – Режим доступу: https://www.telegraf.in.ua/kremenchug/10064343-fguri-z-pamyatnika-afgancyam-demontuvali-u-kremenchuc.html.

Немає коментарів:

Дописати коментар