середу, 16 лютого 2022 р.

Стадіон «Політехнік»

Стадіон «Політехнік» (Кременчук)
Вхід із боку проспекту Свободи (13 лютого 2022)

Попередня назва: «Дніпро»
Розташування: проспект Свободи, 56
Відкриття: бл. 1965
Власник: Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського
Вміщує: 11300 (дерев’яні лави)
Поле: трав’яне
Освітлення: є
Розміри поля: 105×68 м

Стадіон «Політехнік», який до 1999 року носив назву «Дніпро», розташований у Нагірній частині Кременчука по проспекту Свободи, але каси й ворота для глядачів виходять на вулицю Маяковського. Він є частиною однойменного спорткомплексу, до якого входять також ще низка спортивних споруд: легкоатлетичний манеж, кілька спортивних майданчиків, городкові корти тощо.

Перший професійний футбольний матч на стадіоні відбувся 4 квітня 1965 року: в 1/8 фіналу 1-го зонального турніру кубку СРСР зійшлися кременчуцький «Дніпро» й могилевський «Спартак». Господарі поступилися з рахунком 1:2.

Перший же матч чемпіонату СРСР на стадіоні відбувся 1 липня 1968 року: в 17 турі другої групи А «Дніпро» переміг «Спартак» із Нальчика з рахунком 2:0.

У другій половині 1980-х років, після створення «Кременя», стадіон «Дніпро» стає головною футбольною ареною міста.

У 1999 році стадіон передають Кременчуцькому державному політехнічному інституту й перейменовують на «Політехнік».

До осені 2010 року «Політехнік» залишався домашнім стадіоном «Кременя», але після побудови «Кремінь-Арени» клуб став грати там, і професійний футбол на «Політехніку» закінчився. Востаннє стадіон бачив великий футбол 27 жовтня 2010 року, коли «Кремінь» у 1/8 фіналу кубку України поступився 0:3 дніпропетровському «Дніпру».

Окрім «Кременя», на цьому стадіоні грали кременчуцькі клуби «Нафтохімік» і «АДОМС». Також він виступав як домашня арена й для кількох клубів із інших міст: криворізького «Кривбаса» (1989 рік, 1 гра), полтавської «Ворскли» (1999 рік, 2 гри), «Гірника-Спорт» із Комсомольська (2000-2005 роки, 45 матчів).

Після 2010 року на «Політехніку» відбуваються дитячі турніри та матчі чемпіонату Кременчука. Також він є домашньою ареною для регбійного клубу «Бастіон»

Стадіон «Політехнік» є застарілим та не відповідає сучасним стандартам футбольних арен. На ньому ніколи не було індивідуальних сидінь (тому офіційна місткість – 11300 місць – достатньо умовна), і навіть більшість дерев’яних лав вже або зламані та вирвані, або згнили від старості. Взагалі він перебуває в майже аварійному стані. Час від час в мас-медіа з’являються повідомлення про можливу реконструкцію арени, але далі намірів справа не заходить, бо завжди не вистачає коштів.

Галерея

Стадіон «Політехнік» (Кременчук)

Стадіон «Політехнік» (Кременчук)

Стадіон «Політехнік» (Кременчук)
Стадіон «Політехнік» (16 серпня 2020)

Немає коментарів:

Дописати коментар