понеділок, 7 серпня 2023 р.

Пам’ятний знак О. Т. Богаєвському

Пам’ятний знак лікарю Овксентію Богаєвському, Кременчук
Пам’ятний знак у 1990-х роках (автор фото невідомий)

Статус: пам’ятка історії місцевого значення
Розташування: територія Кременчуцької першої міської лікарні імені О. Т. Богаєвського (вул. Лікаря Богаєвського, 60/1)
Відкриття: 1994; 2004

Пам’ятний знак на честь видатного українського хірурга, науковця, громадського діяча Овксентія Трохимовича Богаєвського (1848–1930) був відкритий у 1994 році в сквері на території Кременчуцької лікарні № 1, керівником і старшим лікарем якої (тоді це була Кременчуцька губернська земська лікарня) він був із 1883 по 1913 рік.

Монумент являє собою кам’яну брилу з меморіальною дошкою. Спочатку на ній був напис російською: «Богаевский Авксентий Трофимович. 1848 – 1930 гг. Первый главный врач больницы, доктор медицины». Пізніше дошку замінили іншою, з написом: «Перша міська лікарня імені О. Т. Богаєвського. Заснована в 1804 році», Ймовірно, це відбулося в 2004 році, коли з нагоди 200-річчя закладу було присвоєно ім’я його видатного його видатного очільника.

Під час перебування на посаді старшого лікаря Кременчуцької губернської земської лікарні Овксентій Богаєвський здійснює структурну перебудову та переоснащення закладу, придбання сучасного на той час обладнання: зміни торкнулися насамперед перев'язної та операційної. Впроваджуються нововведення у виконання самих операцій, запобігання гнійних ускладнень, знеболювання. Кременчуцька міська лікарня у 1883 році мала 8 корів, свій сад, город. Уся продукція йшла до столу хворих. Через великий наплив до лікарні людей зі статками в одному з приміщень обладнали пансіонат для заможних громадян першого та другого класу. Вони перебували в кращих побутових умовах, діставали калорійніше харчування. Для подружніх пар будувалось житло, працівники мали низку пільг, одержували надбавки до зарплати. Безкоштовно видавалися лікарняні сукні, халати. Було відкрито бібліотеку з книжками та періодикою.

Так провінційна лікарня стала відомою. Сюди в повному складі приїздять делегати київського з'їзду лікарів, учасники Пироговського з'їзду. Постійні гості Кременчука — визначні діячі медицини, зокрема й іноземні. Вони хотіли не лише побачити лікаря та оновлену завдяки його старанням лікарню, а й ознайомитися з передовим на той час досвідом, особливо в проведенні операцій на оці, що висунуло Кременчук на роль провідного офтальмологічного центру того часу.

Овксентій Богаєвський і сам чимало поїздив по світу, вивчаючи найпередовіший досвід у найкращих клініках світу, написав 87 наукових праць. Його обирали членом кількох міжнародних лікарських об'єднань, він був делегатом майже всіх Пироговських з'їздів.

Старший лікар земської лікарні брав активну участь у громадському житті міста. Був головою Спілки кременчуцьких лікарів, гласним міської думи. Віе багато зробив для того, щоб у місті був проведений водопровід, з’явилася дезінфекційна камера, була зведена нова будівля жіночої гімназії, відкрите комерційне училище, Пушкінська народна аудиторія. У 1904 році Овксентій Трохимович організував в Кременчуці при лікарні 4-річну жіночу фельдшерську школу на 160 осіб, яка готувала повитух та фельдшериць для всієї губернії.

У 1899 році, коли в Кременчуці відкривали трамвайну систему, завдяки наполяганню Овксентія Богаєвського лікарня з’єднується трамвайним сполученням із житловими кварталами міста.

В 1911 Київський університет присвоїв Богаєвському науковий ступінь доктора медицини без захисту дисертації. У 1913 році Богаєвський залишив роботу і у 65-річному віці став консультантом своєї та єврейської міської лікарні. Працював до самої смерті. Помер 5 грудня 1930 року. На жаль, його могила не збереглася.

У 2016 році вулиця 40-річчя Жовтня, яка веде з центра міста до лікарні (колишня Бульварна, Ворошилова), отримує нову назву – вулиця Лікаря Богаєвського.

Пам’ятний знак лікарю Овксентію Богаєвському, Кременчук
Пам’ятний знак 25 вересня 2016

Немає коментарів:

Дописати коментар