понеділок, 7 серпня 2023 р.

Сквер «Привокзальний» (на станції Крюків-на-Дніпрі)

Сквер «Привокзальний» (на станції Крюків-на-Дніпрі)
Сквер 25 квітня 2021

Розташування: по вулиці Івана Приходька перед вокзалом станції Крюків-на-Дніпрі
Відкрито: 1869
Площа: бл. 0,63 га

Привокзальний сквер у Крюкові розташований по вулиці Івана Приходька перед вокзалом станції Крюків-на-Дніпрі. Його площа – близько 0, 63 га, але межі чітко не визначені, тому це дуже приблизно.

Сквер почав формуватися в 1869 році при впорядкуванні площі перед новозбудованим вокзалом станції Крюків-на-Дніпрі Харківсько-Миколаївської залізниці, яка пролягла Крюковом між Катеринославською (сучасна Макаренка) й Херсонською (сучасна Івана Приходька) вулицями. Сквер виходив на вулицю Херсонську.

У роки Визвольних змагань дерева зі скверу використовували для опалення будинків. У наступні роки насадження відновили, але вони знов були майже знищені під час під час Німецько-радянської війни, хоча будівля вокзалу вціліла (на жаль, вона згоріла в 2002 році). В повоєнні роки насадження скверу знов відновили. В ньому висадили клен ясенелистий, тополю пірамідальну, вербу білу, ясен звичайний.

У квітні 2010 року з нагоди 100-річчя з дня народження Почесного громадянина Кременчука Івана Митрофановича Приходька за ініціативи керівництва Крюківського вагонобудівного заводу та сприяння виконкому Крюківської районної ради в сквері були висаджені 160 дерев та 117 кущів, зокрема й вирощені в «зеленому цеху» заводу: туя західна, ясен звичайний, клен цукристий, дуб звичайний, черемха звичайна, верба пурпурова форми «Нана», береза повисла, сосна звичайна, спірея Вангутта, піраканта пурпурова. Висадці передували підготовчі роботи, які вилилися в справжню реконструкцію скверу: спланували територію та розбили доріжки, видалили 24 старі дерева, завезли 40 вантажівок родючого ґрунту.

Сквер, як випливає з назви й розташування, призначений насамперед для короткочасного відпочинку в очікуванні потягів. Але потягів на станції Крюків-на-Дніпрі зупиняється небагато, тому сквер переважно безлюдний.

На території скверу розташована пам’ятки архітектури місцевого значення – будівля приймального покою Харківсько-Миколаївської залізниці. Із 2002 року в ній діє храм Рівноапостольної княгині Ольги Православної церкви України.

Галерея

Сквер «Привокзальний» (на станції Крюків-на-Дніпрі)

Сквер «Привокзальний» (на станції Крюків-на-Дніпрі)
Сквер 20 вересня 2020

Джерело

Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах / наук. ред. О. М. Байрак. Кременчук : ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. 192 с., 220 іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар