суботу, 2 вересня 2023 р.

Успенський кафедральний собор

Успенський кафедральний собор, Кременчук
Собор 22 жовтня 2017

Статус: пам’ятка архітектури (Наказ Управління культури Полтавської ОДА від 03.06.2013 № 196)
Розташування: вулиця Макаренка, 107
Будівництво: 1883–1887
Архітектори: Олександр Несвітський
Стиль: візантійський стиль

Розташування та опис

Успенський кафедральний собор, відомий також як Собор Успіння Божої Матері, Церква Успіння Божої Матері, Храм Успіння Пресвятої Богородиці, Свято-Успенська церква, розташований біля Крюківського кладовища, в місці, де вулиця Макаренка переходить у Республіканську.

Однокупольний кам’яний храм на високому цоколі збудований у візантійському стилі, у формі корабля, в одному зв'язку з прибудованою дзвіницею.

Історія

Наприкінці XIX століття, після прокладання Харківсько-Миколаївської залізниці, Крюків стрімко розвивався. Тоді ж виникла потреба в розширенні території Костромського (Крюківського) кладовища. На прохання місцевих мешканців архітектором Олександром Несвітським був розроблений проєкт цвинтарної кам’яної одноглавої церкви, яка була закладена в 1883 році на околиці Крюкова по Єкатеринославській вулиці поруч із кладовищем.

Будівництво церкви, призначеної виключно для поховальних обрядів, було завершено в 1887 році, в тому ж році вона була освячена архієпископом Полтавським і Переяславським Іоанном як Церква Успіння Божої Матері і приписана до Свято-Покровської церкви Крюкова.

У 1897 році поруч із церквою коштом крюків’ян Дмитра та Євдокії Саніних була збудована церковно-парафіяльна школа, будівля якої зберіглася й до наших часів. Подружжя Саніних поховано тут же, на Крюківському кладовищі.

Після відкриття школи в церкві стали проводитися обряди, не пов’язані з похованнями, й вона стала виконувати роль звичайної парафіяльної. Богослужіння в церкві проводилися до 1927 року, а вже в 1929 році постановою районної Ради вони були заборонені. Почався демонтаж іконостасу, кіотів, у якому задіяли молодих робітників вагонного заводу. Розібрали купол і дзвіницю, дзвони відправили на переплавку. Великі аркові вікна заклали цеглою, натомість прорубали менші – прямокутні.

Із 1930 року будівлю почали використовувати як спортивний зал трудової школи імені Івана Франка, яка діяла в той час у будівлі колишньої церковно-парафіяльної школи, а підвал колишньої церкви – для господарських потреб вагонного заводу (там у дерев’яних діжках зберігали засолені овочі для заводських їдальнь).

У 1941 році будівля церкви постраждала від німецьких бомбардувань: снаряд пробив стіну вівтарної апсиди. У 1942 році під час німецької окупації місцева громада клопотала про відкриття церкви, й німці дозволили відновити богослужіння. Діру в східній стіні (вівтарній апсиді) нашвидкоруч заклали цеглою, але храм усе одно мав занедбаний вигляд: у ньому залишалося спортивне обладнання, у вівтарі лежало сіно, замість іконостасу була фанерна перегородка, підбанний простір був перекритий низькою стелею, яка була розібрана лише у 1989 році.

Після завершення Німецько-радянської війни церква продовжувала діяти й навіть набувала початкового вигляду: під час настоятельства архімандрита Порфирія (Давиденка) майстром Сергієм Макогоном був встановлений дерев’яний купол, критий залізом, та маленький купол на місці дзвіниці.

У 1960-ті роки, під час кампанії із закриття уцілілих при Сталіні храмів, Крюківська парафія була близькою до закриття, адже поруч діяла школа, й учителі й учні «відчували згубний вплив релігії».

Архімандрит Порфирій робив все, щоб зберегти церкву, й навіть наказав зняти систему водяного опалення, яка була в церкві, й віддати її школі, а також відділив храм від школи двометровим парканом. Ці заходи допомогли, й церква продовжила діяти.

У 1970-ті роки старостою церкви був Микола Опанасович Кононенко. За його старостування спорудили нинішній іконостас і кіоти, придбали великі панікадила, дерев’яні сходи до церкви замінили бетонними. При Євгенові Івановичу Винничуку, який був старостою з 1980 по 1986 роки, ленінградські художники Сергій Вереін і Юлій Рибаков розписали храм.

Із 1988 року, року Тисячоліття хрещення Русі, при протоієреї Петрі Кучеруку почалося нове відродження храму: добудували світловий барабан, ветхий дерев’яний купол замінили залізним, в Москві придбали дзвони. А в 1996 році під час настоятельства священника Володимира Шестова за сприяння вагонобудівного і сталеливарного заводів була відновлена дзвіниця.

Із 2013 року будівля має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

У квітні 2021 року собор зазнав нових змін: за архівними ескізами проіржавілий центральний купол замінили на новий дерев'яний, вкритий позолоченими пластинами, у візантійському стилі, й храм набув вигляду, близького до початкового.

На жаль, станом на 2023 рік собор все ще належить московському патріархату і є кафедральним собором Кременчуцької єпархії УПЦ (МП), де знаходиться кафедра митрополита Кременчуцького і Лубенського.

Галерея

Собор Успіння Божої Матері, Кременчук

Собор Успіння Божої Матері, Кременчук
Вид на храм із вулиці Республіканської (21 вересня 2019)

Собор Успіння Божої Матері, Кременчук

Успенський кафедральний собор, Крюків

Церква Успіння Божої Матері, Крюків
Вид на храм із вулиці Республіканської (7 листопада 2021)

Джерела

1. Лушакова А. М., Євселевський Л. І. Вулицями старого Кременчука. 2-ге вид., перероб. та допов. Кременчук : Вид–во «Кременчук», 2001. 224 с. (рос. мовою).

2. Самому древнему собору Кременчуга 125 лет! // Кременчуцький ТелеграфЪ. – 15.10.2012.

3. Архимандрит Аввакум. Успения Пресвятой Богородицы церковь. Кременчуг город, Крюкова м/р. // Миссионерское Духовное училище Украинской Православной Церкви.

4. Церковь Успения Божией Матери в Крюкове // Околиці Кременчука.

5. Альона Душенко. За історичними ескізами відновили купол в Успенському кафедральному соборі Кременчука // Кременчуцький ТелеграфЪ. – 18.04.2021.

Немає коментарів:

Дописати коментар