середа, 29 травня 2024 р.

Меморіальна дошка Т. К. Жванії

Меморіальна дошка Тарас Костянтинович Жванія

Розташування: вулиця Жовтнева (сучасна Ігоря Сердюка), 3/32
Відкриття: 1983
Демонтаж: кін. 1980-х

Пам’ятна дошка очільнику підпільної групи «Патріот Батьківщини» лікареві Тарасу Костянтиновичу Жванії була встановлена 1983 року на наріжжі будинку, який стояв на розі вулиць Петровської (сучасна Ігоря Сердюка) та Київської (сучасна Перемоги). Саме в цьому будинку (колишньому «будинку Маклакова») в 1941–1943 роках діяв пункт Червоного Хреста, в якому надавав медичну допомогу військовополоненим Тарас Жванія. А в 1942 році цей пункт став штабом підпільної групи «Патріот Батьківщини», яка сприяла тому, що сотні військовополонених із кременчуцьких таборів, зокрема й ті, кому загрожував розстріл, отримали свободу.

У 1983 році, на святкування 40-річчя звільнення міста, до Кременчука завітав колишній військовополонений та підпільник Азат Арестокесович Мовсесян. На згадку про події 40-річної давнини та вшанування людей, яким був зобов’язаний життям, він привіз дві меморіальні дошки з портретом Тараса Жванії: менша, на підставці, була виставлена в музеї, а інша, більша, встановлена на наріжжі будинку.

На дошці був портрет Тараса Жванії та напис російською: «В этом доме в 1942 – 1943 гг. находился штаб подпольной группы «Патриот Родины». Возглавлял группу Тарас Константинович Жвания / 1896 – 1979».

У 1988 році мешканців будинку розселили, а сам будинок ще кілька років тихо занепадав. Приблизно тоді ж меморіальна дошка й зникла. На початку 1990-х будинок був остаточно демонтований, і пізніше на його місці звели нову, сучасну житлову багатоповерхівку, але меморіальної дошки на ній вже не було.

Немає коментарів:

Дописати коментар