середа, 29 травня 2024 р.

Будинок Маклакова

Будинок Маклакова, Жовтнева 3/32, Кременчук
Будинок на початку 1980-х (фото опублікував у фейсбуці Олег Злат)

Розташування: вулиця Жовтнева (сучасна Ігоря Сердюка), 3/32
Будівництво: 1905
Демонтаж: не раніше 1991
Поверховість: 2

Двоповерховий прибутковий будинок із цегли на розі Петровської (сучасна Ігоря Сердюка) та Київської (сучасна Перемоги) вулиць був зведений у 1905 році. На іншому боці Петровської вулиці був будинок Володарського (сучасний краєзнавчий музей), навскіс через перехрестя – садиба Державного банку.

Будинок належав Миколі Олексійовичу Маклакову. На першому поверсі були крамниці, страхове агентство. В кутовій частині першого поверху – магазин із «колоніальними» товарами. Інші приміщення здавалися в оренду. В будинку проживав керівник банку, а також мешкали й приймали пацієнтів лікарі різних спеціальностей: Микола Григорович Васенко, Ромуальд Петрович Тичинський, Василь Іванович Некрашевич-Поклад, Річард Карлович Крижанівський (масажист, фельдшер), Борис Йосипович Моргуліс, Мордко-Бер Іосельович Моргуліс, Берта Аронівна Моргуліс-Уманська, Меєр Янкельович Манусевич.

Після встановлення більшовицької влади будинок був націоналізований. Певний час на першому поверсі містилася перукарня.

У період німецької окупації за ініціативи Наталії Петрівни Константинович і Т. П. Сурніної в будинку був відкритий пункт Червоного Хреста, де допомагали військовополоненим і місцевим мешканцям. Радянська (Перша міська) лікарня, головним лікарем якої був Володимир Костянтинович Константинович – чоловік Наталії Петрівни, надала пункту обладнання, постільну білизну, допомагала продуктами й медикаментами. Взимку Наталія Петрівна разом із іншими жінками збирали по сусідніх селах продукти й одяг для важкопоранених полонених. У теплі пори року ходили з кошиками, взимку – запрягшись у сани. Медичну допомогу в пункті надавали лікарі Т. Жванія, П. Максимов, В. Маневський. У 1942 році пункт Червоного Хреста в будинку Маклакова став явочною квартирою підпільної організації «Патріот Батьківщини», яку очолив лікар Тарас Костянтинович Жванія. Через цей пункт сотням військовополоненим із кременчуцьких таборів, зокрема й тим, кому загрожував розстріл, вдалося отримати свободу.

Коли німці відступали, вони підпалили будинок, але пошкодження були не катастрофічними – зовнішні стіни вціліли, й після війни будинок був відновлений під житло. На одну родину переважно давали одну кімнату в будинку.

У 1983 році, на святкування 40-річчя звільнення міста, до Кременчука завітав колишній військовополонений та підпільник Азат Арестокесович Мовсесян. На згадку про події 40-річної давнини та вшанування людей, яким був зобов’язаний життям, він привіз дві меморіальні дошки з портретом Тараса Жванії: менша, на підставці, була виставлена в музеї, а інша, більша, встановлена на наріжжі будинку.

Поступово будинок занепадав. Зовні гарний, із вхідною аркою, з височенними стелями, широкими дерев’яними сходами в під’їздах, але з пічним опаленням і вигодами у дворі, він був не дуже комфортним для людей другої половини XX століття. І врешті-решт, було прийняте рішення старий будинок знести. У 1988 мешканців розселили. Будинок ще кілька років занепадав, аж поки на початку 1990-х не був повністю демонтований. Пізніше на його місці звели новий, сучасний багатоповерховий житловий будинок, але меморіальну дошку перенести «забули».

Галерея

Вулиця Київська (Перемоги), Кременчук, листівка

Вулиця Київська (Перемоги), Кременчук, листівка
Будинок на листівці початку XX ст. (до 1917)

Будинок Маклакова, Жовтнева 3/32, Кременчук
Будинок у 1943 році (фото з фондів Кременчуцького краєзнавчого музею)

Будинок Маклакова, Жовтнева 3/32, Кременчук
Меморіальна дошка на будинку (1980-ті; фото опублікувала у фейсбуці Алла Лушакова)

Будинок Маклакова, Жовтнева 3/32, Кременчук
Руїни будинку. Вид із вулиці Перемоги (21 грудня 1991; фото опублікувала у фейсбуці Алла Лушакова)

Немає коментарів:

Дописати коментар