неділю, 10 лютого 2019 р.

Меморіальна дошка В. П. Маргелову

Меморіальна дошка Василю Маргелову (Кременчук)
Меморіальна дошка 26 січня 2019

Меморіальна дошка Василю Пилиповичу Маргелову / Commemorative plaque to Vasyl Marhelov

Розташування: парк Воїнів-інтернаціоналістів
Відкриття: 2014
Демонтаж: 2023

Меморіальна дошка генералу армії, Герою Радянського Союзу, «десантнику СРСР №1» Василю Пилиповичу Маргелову відкрили 2 серпня 2014 року (на День високомобільних десантних військ) у парку Воїнів-інтернаціоналістів.

Ініціаторами встановлення виступили «Об`єднання ветеранів війни та військових конфліктів “Бойове братство”», міська організація Українського Союзу ветеранів Афганістану, спілка воїнів-інтернаціоналістів та інвалідів, громадське об`єднання «Об`єднання ветеранів Збройних Сил, інвалідів війни, учасників бойових дій, учасників локальних конфліктів і миротворчих сил “Гвардія”».

Дошка була встановлена на зворотному боці пам’ятного каменю, який встановили в парку ще 1989 року на честь закладення «Алеї пам’яті воїнів, які виконували інтернаціональний обов’язок у Республіці Афганістан». На дошці міститься портрет В. П. Маргелова та напис російською мовою: «Герой Советского Союза / Командующий ВДВ 1954–1979 / Генерал армии / Маргелов Василий Филиппович / 1908–1990 / “Сбит с ног – сражайся на коленях, идти не можешь – лёжа наступай. ”»

У 2022 році з початком повномасштабного російського вторгнення в місті активізувалась дискусія щодо доцільності існування цієї дошки, адже «десантник СРСР №1» є типовим російським окупантом: учасник Радянсько-фінської війни, Радянського вторгнення до Польщі, командувач військ ВДВ СРСР під час придушення повстання в Угорщині, керівник операції по придушенню повстання в Чехословаччині. Його син Олександр в 2015 році за антиукраїнську діяльність отримає засновану Сергієм «Гобліном» Аксьоновим медаль «За захист Криму». Вже в наступні роки монументи Маргелову з’являться в окупованих Донецьку, Алушті, Керчі.

Громадські активісти Кременчука наполягали на демонтажі дошки, на захист її виступали переважно «воїни-афганці». Міська влада не поспішала приймати рішення щодо подальшої долі дошки. У листопаді 2022 року невідомі облили її червоною фарбою, а в травні 2023 вона зникла. Подейкували, що її зняли, аби замінити іншою, з написом українською, але врешті-решт у червні на комісії з перейменування секретар Кременчуцької міської ради Юрій Гриценко повідомив, що меморіальну дошку на честь Маргелова повертати не будуть.

Галерея

Меморіальна дошка Василю Маргелову (Кременчук)
Меморіальна дошка 6 вересня 2018 

Меморіальна дошка Василю Маргелову (Кременчук)
Меморіальна дошка 26 січня 2019

Джерела

1. Рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради №433 від 22.08.2014 «Про надання дозволу на встановлен-ня меморіальної дошки на честь Героя Радянського Союзу, генерала армії Маргелова Василя Пилиповича в м. Кременчуці».

2. Матеріали кременчуцьких ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар