вівторок, 29 жовтня 2019 р.

Пам'ятник комсомольцям 20-30-х років

Пам’ятник комсомольцям 20-30-х років (Кременчук) © KuRaG
Пам’ятник 21 липня 2011 © KuRaG

Пам'ятник комсомольцям 20-30-х років / Monument to Komsomol people of the 20-30's

Розташування: територія Свято-Троїцької церкви (на розі проспекту Свободи й Троїцької вулиці; в колишньому сквері «Космос»)
Відкриття: 1968
Демонтаж: 2017 (спроба)
Скульптор: П. Б. Фліт
Матеріал: бетон

Пам’ятник комсомольцям 20-30-х років від комсомольців 60-х був відкритий 6 листопада 1968 року на честь 50-річчя ВЛКСМ. З нагоди відкриття монумента були влаштовані врочистий мітинг і парадна хода.

Символічне значення мало місце розташування пам’ятника – сквер «Космос», незадовго до цього розбитий на місці зруйнованої Свято-Троїцької церкви. Перед цим існували плани встановити в сквері пам’ятник космонавтам, але незабаром від цієї ідеї відмовились.

Пам’ятник, автором якого став молодий львівський скульптор Петро Фліт, являв собою стелу з барельєфною скульптурною групою. На правій боковій стороні стели розміщувався напис:  «Пам’яті всіх, хто дав нам щасливе і радісне життя, спокійне і чисте небо – комсомольцям 20-30-х років вдячні нащадки, комсомольці 60-х років». З лівого боку на виступі – інший напис: «50 років ВЛКСМ / 1918–1968». У монумент була закладена капсула із зверненням до майбутніх поколінь комсомольців.

Світлину пам’ятника надрукувала всесоюзна газета «Правда». Після публікації до редакції надійшов лист від колишнього комсомольця В. Ковриги, який звинуватив автора пам’ятника в історичній недостовірності та невідповідності ідейним вимогам. Газета переслала лист до Міністерства культури СРСР. У своє виправдання начальник Управління образотворчих мистецтв В. Яценко відповів, що монумент був створений і встановлений без рішення уряду і його проєкт на був розглянутий спеціалістами. На долю пам’ятника ця історія не вплинула, але стала приводом для прискорення підготовки листа до Ради Міністрів про недопустимість зведення пам’ятників без рішення керівних органів.

У 1999 році була відновлена Свято-Троїцька церква, а колишній сквер «Космос» передано церковній громаді з метою подальшого розвитку соборного комплексу. Пам’ятник залишився на території церкви, за ним навіть доглядали.

2016 року монумент увійшов до переліку пам’яток Кременчука, які згідно із Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» мають бути демонтовані.

Демонтаж пам’ятника із залученням будівельної техніки розпочали в грудні 2017 року, але монумент, який був закріплений дуже міцно, вистояв.

У січні 2018 року пам’ятник був накритий фіолетовим чохлом і в такому вигляді поки залишений на своєму місці.

Галерея

Пам’ятник комсомольцям 20-30-х років (Кременчук) © KuRaG
Задня сторона пам’ятника (20 серпня 2011) © KuRaG

Пам’ятник комсомольцям 20-30-х років (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0

Пам’ятник комсомольцям 20-30-х років (Кременчук) © Oleh Kushch, CC-BY-SA-4.0
Пам’ятник, накритий чохлом (12 вересня 2019)

Джерела

1. Овчаренко С. Г. Судьба памяти. История памятника комсомольцам в Кременчуге [Електронний ресурс]  // Околиці Кременчука. – 21.07.2010. – Режим доступу: https://okrain.net.ua/article/read/Sudba_pamyatnika_komsomolsam.html.

2. Ирина Серёгова, Татьяна Донченко. Памятники комсомольцам и Котлову в Кременчуге демонтируют, а моряков Днепровской флотилии оставят [Електронний ресурс]  // Кременчуцький ТелеграфЪ. – 5.02.2016. – Режим доступу: https://www.telegraf.in.ua/topnews/10051479-pamyatniki-komsomolcam-i-kotlovu-v-kremenchuge-demontiruyut-a-moryakov-dneprovskoy-flotilii-ostavyat.html.

3. Олег Булашев. Памятник комсомольцам в Кременчуге выстоял против экскаватора, а горожане предлагают его видоизменить [Електронний ресурс]  // Кременчуцька газета. – 15.12.2017. – Режим доступу: https://kg.ua/news/pamyatnik-komsomolcam-v-kremenchuge-vystoyal-protiv-ekskavatora-gorozhane-predlagayut-ego.

4. Олег Булашев. Кременчугский памятник комсомольцам законсервируют и преобразуют [Електронний ресурс]  // Кременчуцька газета. – 18.12.2017. – Режим доступу: https://kg.ua/news/kremenchugskiy-pamyatnik-komsomolcam-zakonserviruyut-i-preobrazuyut.

5. Олег Булашев. Кременчугский памятник комсомольцам уже не памятник: его преобразовали [Електронний ресурс]  // Кременчуцька газета. – 20.01.2018. – Режим доступу: https://kg.ua/news/pokrasili.

6. Монумент комсомольцам в бывшем сквере «Космос» [Електронний ресурс]  // Наш Кременчуг. – 06.05.2018. – Режим доступу: http://kremenchug.co.ua/monument-komsomoltsam-v-byivshem-skvere-kosmos.html.

Немає коментарів:

Дописати коментар