пʼятницю, 8 січня 2021 р.

Будинок торгівлі

Будинок торгівлі (Кременчук)
Будинок торгівлі 1 січня 2021

Будинок торгівлі / House of Trade

Розташування: вулиця Соборна, 16/9
Відкриття: 1961

Будинок торгівлі в стилі сталінського ампіру розташований у центрі міста по вулиці Соборній між площею Незалежності та вулицею Лейтенанта Покладова, навпроти скверу імені Олега Бабаєва.

Раніше на цьому місці була будівля Кременчуцької міської управи (міської думи), але 1943 року німецькі війська, відступаючи, підірвали її. В післявоєнний період розпочалася комплексна відбудова міста, яке було зруйноване більше ніж на 90 відсотків. Руїни міської управи були розібрані, й на їхньому місці розпочалося будівництво нової триповерхової будівлі в стилі сталінського ампіру, яка була відкрита 9 червня 1961 року й у якій розмістили будинок торгівлі.

Торгівля велася на двох поверхах. Центральний вхід вів до залів першого та другого поверхів, де продавали промислові товари; на лівій частині площі першого поверху з окремим входом велася торгівля продовольчими товарами, а в правій частині першого поверху розмістили ресторан «Україна».

Будинок торгівлі став найпізнішою за часом зведення міською спорудою, яка була внесена до реєстру пам’яток архітектури Кременчука. В наступні роки зводилися простіші будівлі.

1967 року на стіні будівлі відкрили меморіальну дошку, присвячену проголошенню в 1917 році в Кременчуці радянської влади, яке відбулося в будівлі колишньої міської думи.

У 2006 році на фасаді будівлі встановили меморіальну дошку на честь начальниці міського управління торгівлі, Заслуженого працівника сфери послуг України, депутатки міськради кількох скликань Євгенії Тимофіївні Добрик, яка багато років пропрацювала в Будинку торгівлі, пройшовши шлях від продавчині до директорки.

2016 року відбувся демонтаж радянської символіки на будівлі: надпису «УРСР» та меморіальної дошки, присвяченої встановленню радянської влади.

Згідно затвердженим 2016 року охоронним спискам, Будинок торгівлі більше не є пам'яткою архітектури.

Станом на 2021 рік Будинок торгівлі фактично є звичайним торговим центром.

Галерея

Будинок торгівлі (Кременчук)

Будинок торгівлі (Кременчук)
Будинок торгівлі 18 вересня 2016

Будинок торгівлі (Кременчук)
Будинок торгівлі 1 січня 2021

Немає коментарів:

Дописати коментар