суботу, 24 червня 2023 р.

Пам’ятник В. І. Леніну (біля будинку культури Крюківського вагонобудівного заводу)

Пам’ятник В. І. Леніну (біля будинку культури Крюківського вагонобудівного заводу)
Пам’ятник у 1963 році (джерело: «Околиці Кременчука»)

Розташування: сквер навпроти палацу культури імені Івана Котлова (зараз – сквер Небесної Сотні)
Відкриття: 1935
Демонтаж: бл. 1977
Матеріал: бронза (скульптура), чавун з бетонною заливкою (постамент)

Ця публікації розміщена виключно в наукових (краєзнавчих) цілях і не може бути розцінена як пропаганда комуністичного тоталітарного режиму, який, безперечно, є великим лихом.

«Ініціаторами» встановлення пам’ятника Леніну в Крюкові вважаються робітники Крюківських вагоноремонтних майстерень, які ще з січня 1925 року почали збирати кошти на нього й навіть уклади договір з Ленінградським вищим художньо-технічним інститутом (академією мистецтв) на виготовлення бронзової фігури на повний зріст лідера більшовиків під час промови.

Але збір затягнувся, й лише в 1934 році на розі вулиць Карла Лібкнехта (сучасна Івана Приходька) та Поселянської (сучасна Академіка Герасимовича) розпочали підготовку майданчика для зведення пам’ятника. До цього там стояв старий будинок та були дерев’яні щити з радянськими агітаційними гаслами. Будинок знесли, й у жовтні заклали фундамент майбутнього монумента. Постамент виготовили з місцевого сірого граніту. Завершення спорудження пам’ятника було приурочене до 17-ї річниці Жовтневого перевороту, який тоді називали революцією, але врочисте відкриття відбулося вже в 1935 році. Тоді ж навколо пам’ятника розбили сквер – сучасний сквер Небесної Сотні.

Пам’ятник був зруйнований німцями в 1941 році, а в 1950-ті роки відновлений.

Остаточно пам’ятник був прибраний зі скверу близько 1977 року, а на його місці з 29 квітня 1977 року з нагоди 50-річчя клубу імені І. Ф. Котлова був відкритий пам’ятник робітнику-революціонеру, колишньому працівнику Крюківських вагонних майстерень Івану Федоровичу Котлову.

Джерело

Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах / наук. ред. О. М. Байрак. Кременчук : ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. 192 с., 220 іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар