суботу, 22 липня 2023 р.

Пам’ятник «Ленін і Сталін у Горках»

Пам’ятник «Ленін і Сталін у Горках», Кременчук
Пам’ятник у 1950-х роках

Розташування: Привокзальна площа
Відкриття: бл. 1947
Демонтаж: 1956
Скульптори: Ю. І, Білостоцький, Г. Л. Пивоваров, Е. М. Фрідман
Матеріал: бетон

Ця публікації розміщена виключно в наукових (краєзнавчих) цілях і не може бути розцінена як пропаганда комуністичного тоталітарного режиму, який, безперечно, є великим лихом.

Пам’ятник «Ленін і Сталін у Горках» (іноді його ще називають «Сталін відвідує Леніна в лікарні») встановили в сквері на Привокзальній площі зі сторони парку Міжнародного юнацького дня після відкриття відбудованого в 1946 році зруйнованого в Німецько-радянську війну залізничного вокзалу, під час реконструкції самої площі й скверу. Навколо розбили газон, висадили кущі й огородили це все невисоким парканчиком.

Пам’ятник являв собою типовий монумент авторства українських скульпторів Юхима Білостоцького, Григорія Пивоварова й Еліуса Фрідмана, встановлений у багатьох містах СРСР, починаючи з 1937 року. Ця скульптура мала успіх на виставці мистецтва в москві в 1938 році й, за чутками, сподобалась самому Сталіну, тому й була рекомендована «зверху» й масово відливалася з бетону для встановлення в різних містах.

Двоє катів українського народу були зображені сидячи на скамниці. Ленін сидить у невимушеній позі, закинувши ногу на ногу, заклавши ліву руку за спину Сталіна, а Сталін, трохи нахилившись, тримає в лівій руці аркуші паперу (можливо, карту), що звисають до ніг.

Скульптурна група простояла до 1956 року, коли, після доповіді Микити Хрущова «Про культ особи та його наслідки» та постанови ЦК КПРС «Про подолання культу особи і його наслідків», була демонтована. Трохи пізніше майже на цьому місці був споруджений невеличкий фонтанчик.

Джерела

1. Лушакова А. М., Євселевський Л. І. Вулицями старого Кременчука. 2-ге вид., перероб. та допов. Кременчук : Вид–во «Кременчук», 2001. 224 с. (рос. мовою).

2. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах / наук. ред. О. М. Байрак. Кременчук : ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. 192 с., 220 іл.

3. Інші джерела щодо типових радянських пам’ятників.

Немає коментарів:

Дописати коментар