понеділок, 9 серпня 2021 р.

Дамба Центральної набережної

Дамба Центральної набережної (Кременчук)
Вид на дамбу з острова Фантазія (24 серпня 2019)

Дамба Центральної набережної / Levee of the Central Riverwalk

Розташування: Центральна набережна
Будівництво: 1927–1929
Матеріал: граніт
Довжина: 797 м
Максимальна висота: 6,3 м

Захисна дамба Центральної набережної являє собою піщаний насип, підпертий з боку Дніпра стінкою з гранітного буту з парапетом, покритим шліфованими прямокутними плитами сірого граніту. Простяглася з півночі на південь від вулиці Троїцької та скверу «Фантазія», уздовж західної межі Придніпровського парку до пам’ятки природи «Скеля – гранітний реєстр». Уздовж усього парапету тягнеться пішохідна набережна, з якої є виходи на чотири невеличкі оглядові майданчики зі сходами до Дніпра.

Інженерні вишукування для визначення ділянок на лівому березі Дніпра в Кременчуці, які потребували негайного укріплення задля запобігання розмиву повенями, проводилися ще в 1844 році, про що свідчить спеціальний план «Проект устройства пристани в Кременчуге». Тоді на заваді вирішення проблеми укріплення берегової лінії стало фінансування. Лише 1883 року коштом і силами «Товариства по Дніпру і його притоках» центральну набережну на насипному піщаному валу довжиною 55 сажнів (117 м) почали укріплювати й обкладати місцевим гранітом на зразок бруківки – без цементного розчину. Будівництво було завершено до початку XX ст. На набережній із дерев’яним парапетом був розбитий невеличкий сквер із однорядною посадкою дерев. Повені 1907, 1908, 1916, 1917 років довели, що набережну треба негайно додатково укріплювати. Але до цієї проблеми повернулися лише в другій половині 1920-х.

Так у 1927 році був затверджений проєкт дамби. Будівництво тривало 2 роки: територія була досипана й піднята над берегом (водночас були враховані рівні минулих повеней), стіна була укріплена сірим гранітом із місцевих кар’єрів, були зведені парапет і сходинки до Дніпра. Нарешті, 1 вересня 1929 року відбулося урочисте відкриття споруди.

А вже 1931 року сталася найруйнівніша повінь за весь час спостереження; вода частково затопила й набережну, але кам’яна стінка майже не постраждала й достатньо швидко була відремонтована.

Сучасний же вигляд дамба набула після будівництва в 1960-х роках Придніпровського парку.

Після запуску в 1959–1960-ті роки Кременчуцької ГЕС відбувався постійний підмив захисної стінки, тому на початку 1990-х років був затверджений проєкт її капітального ремонту, згідно з яким коштом державного бюджету основу стінки почали укріпляти залізобетонними конструкціями й насипом із щебню та гранвідсіву. Але споруджений контрбанкет довжиною 760 м (на ділянці 400 м роботи «з улаштування верхнього залізобетонного монолітного поясу» так і не були доведені до кінця) зіпсував зовнішній вигляд дамби з боку Дніпра. У той же період біля підніжжя південного кінця стінки був насипаний невеличкий піщаний пляж, який з роками значно збільшили й облаштували.

Споруда зазнала впливу весняної повені 1998 року, внаслідок якої відбулась деформація верхньої залізобетонної частини контрбанкету (відхід її від підпірної стінки, осідання й нахил у бік Дніпра).

Й хоча безпосередньої дії води на підпірну стінку в останні роки не відбувалося, технічний стан споруди погіршувався: зазнали руйнування бутова кладка стінки, залізобетонні оглядові майданчики й сходи (в місцях руйнування залишилися лише металеві конструкції). Асфальтове покриття набережної та верхня частина підпірної стінки підривалося могутнім корінням пірамідальних тополь, висаджених занадто близько до дамби.

У 2017 році спиляли тополі, коренева система яких проростала крізь покриття набережної та руйнувала дамбу. А в 2018–2019 роках відбулася передача гідротехнічної споруди, до складу якої входять підпірна стінка, сходи та контрбанкет, із держвласності у комунальну власність громади міста, а саме – на баланс комунального підприємства «Благоустрій Кременчука». Станом на 2021 рік споруда потребує капітального ремонту, але тепер це вже є завданням місцевої влади.

Після зарегулювання стоку Дніпра гідроелектростанціями водозахисна дамба втратила свою початкову функцію, але залишається архітектурною окрасою Центральної набережної міста, поєднуючи дніпровський берег із парковою територією.

Галерея

Дамба Центральної набережної (Кременчук)
Пляж під дамбою (19 серпня 2019)

Дамба Центральної набережної (Кременчук)

Дамба Центральної набережної (Кременчук)

Дамба Центральної набережної (Кременчук)

Дамба Центральної набережної (Кременчук)

Дамба Центральної набережної (Кременчук)

Дамба Центральної набережної (Кременчук)
Вид на дамбу з острова Фантазія (24 серпня 2019)

Дамба Центральної набережної (Кременчук)
Руйнування сходів та контрбанкету (21 березня 2021)

Джерела

1. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах. – Кременчук, ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

2. Матеріали кременчуцьких ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар