суботу, 24 червня 2023 р.

Сквер Небесної Сотні

Сквер Небесної Сотні, Кременчук
Сквер 25 квітня 2021

Розташування: на розі вулиць Івана Приходька та Академіка Герасимовича
Відкрито: 1935
Площа: бл. 0,44 га

Розташування

Сквер розташований у Крюкові на розі вулиць Івана Приходька та Академіка Герасимовича навпроти палацу культури імені Івана Федоровича Котлова.

Історія

У 1920–1930-х роках на розі вулиць Карла Лібкнехта (сучасна Івана Приходька) та Поселянської (сучасна Академіка Герасимовича) був невеликий майдан, на якому стояв старий будинок та були дерев’яні щити з радянськими агітаційними гаслами.

У січні 1925 року робітники Крюківських вагоноремонтних майстерень почали збирати гроші на встановлення пам’ятника Леніну та навіть уклали договір з Ленінградським вищим художньо-технічним інститутом (академією мистецтв) на виготовлення бронзової фігури на повний зріст. Але збір затягнувся, й лише в 1934 році розпочали підготовку майданчика для зведення пам’ятника, врочисте відкриття якого відбулося вже в 1935 році. Навесні того ж року навколо пам’ятника розбили сквер: висадили дерева, облаштували квітники.

Під час Німецько-радянської війни на території скверу поховали загиблих і померлих від ран радянських військових: полковника П. З. Семенова, старшого сержанта Н. В. Богоявленського, підполковника О. П. Луньова та інших. Ці могили в жовтні 1948 року згідно з розпорядженням голови Крюківської райради депутатів трудящих перенесли на Крюківське кладовище.

Пам’ятник Леніну був зруйнований німцями в 1941 році, а в 1950-ті роки відновлений. Перед ним були розбиті клумби: кругла по центру й рабатки по боках. За пам’ятником була частина скверу з дорослими деревами, живоплотом, скамницями, ліхтарями. Територія скверу була огороджена низеньким металевим парканом.

1 травня 1977 року відзначали 50-річчя клубу імені Котлова, і з цієї нагоди напередодні, 29 квітня, на місці пам’ятника Леніну встановили новий монумент – бюст робітника-революціонера, колишнього працівника Крюківських вагонних майстерень Івана Федоровича Котлова, чиє ім’я носив заклад культури. За пам’ятником був збудований універмаг «Славутич», навколо монумента були оновлені деревонасадження. Тоді ж сквер теж отримав ім’я Івана Котлова.

Магазин «Славутич» з часом закрився, і в його колишній будівлі розташувалася фірма з виробництва та продажу будівельних виробів. А пам’ятник Котлову був демонтований 4 квітня 2016 року згідно із Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (рішення виконкому № 264 від 28.03.2016). Роботи з демонтажу виконав Крюківський вагонобудівний завод, а сам монумент було перевезено на територію підприємства. У тому ж 2016 році в рамках декомунізації топонімії Кременчука сквер був перейменований і отримав назву на честь Небесної Сотні.

Із 2011 року сквер знаходився на утриманні КП «Благоустрій Кременчука», а з 2016 року ввійшов до складу новоствореного комунального закладу культури і відпочинку «Парк Крюківський».

Сучасність

Композиція скверу проста: центральна алея, обсаджена живоплотом із бирючини звичайної, орієнтована вздовж вулиці Академіка Герасимовича, веде від вулиці Івана Приходька до місця, де раніше стояв пам’ятник. Вона перетинається 2 бічними алеями, вкритими залізобетонними плитами. Посередині центральної алеї розбиті прямокутні квітники з багаторічниками. Територію обрамлюються лінійні насадження тополі пірамідальної і клена гостролистого. За колишнім пам’ятником перед будівлею магазину «Славутич» лінійні насадження ялини колючої форма сиза створювали декоративну кулісу. В сквері також зростають липа серцелиста, катальпа бігнонієвидна, ясен звичайний форма куляста, гіркокаштан звичайний, спірея Вангутта, бузок звичайний, бирючина звичайна, шипшина багатоквіткова.

Джерело

Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах / наук. ред. О. М. Байрак. Кременчук : ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. 192 с., 220 іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар