понеділок, 24 липня 2023 р.

Сквер «Привокзальний» (на станції Кременчук)

Сквер «Привокзальний» (на станції Кременчук)
Сквер 11 липня 2020

Розташування: Привокзальна площа
Відкрито: 1870
Площа: бл. 0,22 га

Привокзальний сквер займає частину однойменної площі перед вокзалом залізничної станції Кременчук.

Сквер почав формуватися в 1870 році, коли, після початку руху поїздів тільки-но відкритою лінією Полтава – Кременчук Харківсько-Миколаївської залізниці, Ярмаркову площу, яка існувала на місці парку МЮД, продовжили до новозбудованого вокзалу і розбили на ній невеличкий скверик, використавши невибагливі породи: клен американський, тополю пірамідальну, робінію звичайну.

Через сквер до будівлі вокзалу вела широка алея, яка розпочиналася аркоподібною вхідною конструкцією з парою ліхтарів пообіч, накритих зверху двосхилим дашком.

Після руйнувань Німецько-радянської війни територія Привокзальної площі потребувала відновлення. Тому після урочистого відкриття 6 листопада 1946 року відбудованого вокзалу, напередодні травневих свят 1947 року, під час суботника, працівники залізничного вузла впорядкували її: засипали ями, висадили в сквері дерева (клен гостролистий, робінію звичайну) та квіти. Тоді ж у сквері зі сторони парку Міжнародного юнацького дня встановили пам’ятник «Ленін і Сталін у Горках», який простояв до 1956 року.

Згідно з рішенням «Про план заходів з благоустрою міста в 1957 році» (від 09.05.1957 р.)» у 1958 році розпочалася реконструкція Привокзальної площі. Впродовж 1958–1960-х років її територія була замощена бруківкою з подальшим двошаровим асфальтобетонним покриттям, улаштовані асфальтові тротуари, зовнішнє освітлення, вхідні сходи до будівлі вокзалу, гранітний парапет, фонтан, проведено озеленення. Фонтан працював недовго: вже в 1970-х роках басейн фонтану облаштували під клумбу.

Серед насаджень скверу, який тоді мав площу 0,2 га, в 1980-ті роки переважали гіркокаштан звичайний, робінія звичайна, туя західна; на клумбах було багато троянд.

Остання реконструкція площі та скверу відбулася в 2005 році, коли була покладена плитка, встановлені нові лави та ліхтарі. У сквері поруч зі старими були висаджені нові дерева та кущі з кулястою, плакучою, колоновидною формами крони: клен гостролистий, горобина звичайна, ялівці звичайний і козачий, спірея Вангутта.

Сквер «Привокзальний» (на станції Кременчук)
Сквер 21 червня 2020

Джерела

1. Лушакова А. М., Євселевський Л. І. Вулицями старого Кременчука. 2-ге вид., перероб. та допов. Кременчук : Вид–во «Кременчук», 2001. 224 с. (рос. мовою).

2. Музиченко Н. В., Соколова І. М. Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках і скверах / наук. ред. О. М. Байрак. Кременчук : ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. 192 с., 220 іл.

Немає коментарів:

Дописати коментар