понеділок, 25 грудня 2023 р.

Вулиця Верхньодніпровська

Вулиця Верхньодніпровська, Кременчук
Верхньодніпровська вулиця біля будинку № 41. Вид у північному напрямку (7 листопада 2021)

Колишня назва: Залізнична
Заснування: бл. 1870
Район: Крюківський
Місцевість: Крюків
Довжина: бл. 670 м
Рух: двобічний
Покриття: ґрунт

Вулиця Верхньодніпровська складається з двох відрізків.Перший, довжиною близько 390 м, починається від вулиці Івана Приходька біля залізничного переїзду поблизу зупинкового пункту Вагонзавод і тягнеться спочатку на схід, потім на північ уздовж залізничних колій до початку Олександріївської вулиці. З лівого боку в нього вливається провулок Винахідників Бикових. Другий, довжиною близько 280 м, починається від Олександріївської, але приблизно за 50 м від її початку, та йде до провулку Івана Приходька, закінчуючись біля переїзду поблизу залізничної станції Крюків-на-Дніпрі.

Забудова першого відрізку вулиці – приватна одноповерхова. Уздовж другої її частини стоять 5 одноповерхових чотириквартирних житлових будинків із невеличкими садибами й господарськими спорудами в глибині дворів. Ці будинки зводились у кінці 1940-х років і мали замикати з боку залізниці квартал № 1 КВБЗ між вулицями Карла Лібкнехта, Верхньодніпровською, Бутиріна й проїздом Леніна. Початково планувалось зведення 6 таких будинків, але в підсумку їх лише 5.

До 1965 року вулиця називалася Залізничною, але була перейменована в процесі узгодження назв крюківських та кременчуцьких вулиць.

Із кінця XVIII століття до 1869 року на місці другого відрізку сучасної Верхньодніпровської вулиці існувало єврейське кладовище, але під час будівництва Харківсько-Миколаївської залізниці, незважаючи на протести євреїв, через нього проклали полотно залізниці. Впродовж ще кількох десятиліть після цього в навколишніх дворах місцеві мешканці знаходили надгробні плити з єврейськими іменами, мацеви та їх фрагменти. На честь цього втраченого кладовища групою ентузіастів у 2010 році в самому кінці вулиці Верхньодніпровської на схилі залізничного насипу біля будки чергового по переїзду був установлений пам’ятний знак – меморіальна плита з написом івритом, закріплена на невеличкому бетонному постаменті.

Вулиця Верхньодніпровська взагалі неасфальтована, громадський транспорт нею не курсує.

Галерея

Верхньодніпровська вулиця, Кременчук

Верхньодніпровська вулиця, Кременчук
Верхньодніпровська вулиця біля свого закінчення. Вид у північному напрямку (7 листопада 2021)

Немає коментарів:

Дописати коментар