середа, 24 липня 2024 р.

Житловий будинок (Івана Мазепи 13)

Житловий будинок по Івана Мазепи (Бутиріна) 13, Кременчук
Вуличний фасад будинку 22 липня 2024

Розташування: вулиця Івана Мазепи, 13 (фактично – по вулиці Миколи Гоголя)
Будівництво: 1910
Поверховість: 2

Двоповерховий цегляний житловий будинок по вулиці Кагамлицькій (сучасна вулиця Миколи Гоголя) був зведений 1910 року за проєктом німецького архітектора. Офіційна адреса будинку – вулиця Івана Мазепи 13.

За деякими джерелами, із жовтня 1941 року в цьому будинку, який тоді мав № 19, в квартирі вдови Анни Бойправ, жінки, яка славилася своєю красою, збиралася підпільна група Миколи Ромашкіна та Івана Лісненка. Ромашкін і Лісненко – червоноармійці, які втекли з німецького полону й осіли на деякий час у Кременчуці, бо мали тут родичів. Із місцевими активістами (Михайлом Опанасенком, П. Фаліним, Миколою Наумовим, Володимиром Орлом, Є. Турчинським, Григорієм Гиричем, Костянтином Ємельяненком, Анною Бойправ та її шістнадцятирічною дочкою Тамарою) вони створили одну з перших у місті груп підпільників. У них був радіоприймач, з якого вони записували повідомленні совєцького інформбюро й розповсюджували їх на листівках. Вони допомагали звільняти полонених, розробляли диверсії (у них була зброя і вибухівка). Саме Іван Лісненко зробив антинацистський напис на пам’ятнику «Борцям за владу Рад» у Поштовому сквері. Підпільники групи навіть збиралися підірвати міст, електростанцію, склади й піти в ліс до партизанів, але 22 грудня 1942 року, коли вони зібралися в Анни Бойправ нібито для святкування її іменин, зрадник видав їх німцям. Підпільників заарештували й майже три місяці тримали у в’язниці, катуючи з метою випитати інформацію про інших підпільників. Їх розстріляли 3 березня 1943 року. Пізніше на будинку була встановлена меморіальна дошка на честь розстріляних підпільників групи Лісненка та Ромашкіна. Але, можливо, що ця підпільна організація все ж діяла в сусідньому будинку, який не зберігся (на місці готелю «Онтаріо»).

Сам будинок вцілів під час Другої світової війни, й після звільнення Кременчука від німців був пристосований під в’язницю. В колишніх квартирах були обладнані камери. Поблизу був одноповерховий будинок, у якому облаштували караульне приміщення. Ув’язнені були залучені до будівництва в’язниці по вулиці Сумській біля річки Крива Руда, на території якої в 1952 році була організована дитяча трудова колонія для неповнолітніх засуджених підлітків.

Після 1949 року будинок знов став житловим. У ньому мешкало близько 14 родин.

У 2007 році, коли філія «Придніпровські магістральні нафтопроводи» акціонерного товариства «Укртранснафта» забажала звести на місці старого будинку новий, більшість мешканців розселили, але не всі з них погодились із запропонованими умовами, й дві родини продовжували мешкати в своїх квартирах і відстоювати свої права як мінімум до 2021 року.

Станом на 2024 рік демонтаж старого будинку й будівництво нового ще не розпочато.

Галерея

Житловий будинок по Івана Мазепи (Бутиріна) 13, Кременчук

Житловий будинок по Івана Мазепи (Бутиріна) 13, Кременчук
Вуличний фасад будинку 27 грудня 2020

Житловий будинок по Івана Мазепи (Бутиріна) 13, Кременчук
Вуличний фасад будинку 10 серпня 2021

Джерела

1. Тайна, которую хранит дом по улице Бутырина, 13 // Кременчуцький ТелеграфЪ. 2014-05-10.

2. В’язниця на вул. Гоголя частина 1: розповідає Бергер // Творчий Кременчук. 2021-04-05.

3. В’язниця на вул. Гоголя частина 2: розповідає Бергер // Творчий Кременчук. 2021-04-05.

4. Немецкая оккупация Кременчуга 1941–1943 годов. Подполье // Наш Кременчуг. 2023-11-25.

5. Публікації кременчуцьких ЗМІ про хід конфлікту між «Придніпровськими магістральними нафтопроводами» та мешканцями будинку.

Немає коментарів:

Дописати коментар